Inhoudsopgave

Inleiding

Netwerken is iets wat iedereen doet, meestal zonder te weten dat het netwerken is. Bijvoorbeeld wanneer je wilt weten waar je het beste een nieuwe fiets kunt kopen. Dan zal je waarschijnlijk aan mensen in je omgeving vragen. “Zeg, weet jij een goede zaak waar ik een fiets kan kopen?” Als je op die manier informatie hebt verzameld, ga je naar de juiste zaak toe.

Iedereen heeft een netwerk. Denk aan alle namen uit je agenda, je familieleden en verdere familieleden, oud-klasgenoten, je emailadresboek en mensen van verenigingen of werk uit het verleden. Je komt al snel aan 200 namen.

Netwerken is het in kaart brengen, leggen en onderhouden van contacten met een bepaald doel. Bij het zoeken naar een baan kan netwerken goed van pas komen. Het blijkt dat veel mensen via-via een baan vinden. Er zijn verschillende vormen van netwerken: oriënterend netwerken en gericht netwerken. Beide vormen van netwerken kost energie en tijd, maar je kunt hier ook veel voor terug krijgen!

In dit document leggen wij jou de verschillende vormen van netwerken uit, met wie en waar je kunt netwerken en tot slot hoe je het netwerken kunt aanpakken in de praktijk. Als je vragen hebt, vraag dan gerust aan jouw loopbaanadviseur voor extra uitleg.

Veel succes!

Vormen van netwerken

Er zijn twee vormen van netwerken: oriënterend netwerken en gericht netwerken. Het verschil hiertussen is het uiteindelijke doel. Bij oriënterend netwerken ga je zonder specifiek doel netwerken en bij gericht netwerken juist specifiek bepaalde mensen die jou kunnen helpen bij een doel, bijvoorbeeld het vinden van een nieuwe baan.

Oriënterend netwerken

Bij oriënterend netwerken gaat het om het inwinnen van informatie. Bijvoorbeeld over een bepaald(e) branche, bedrijf, afdeling of functie die je interessant vindt. Je kunt je oriënteren door te kijken of een functie je past, of om een beter beeld te vormen van een functie of bedrijf.

Je kunt contact leggen met personen die werken in een bepaalde branche of organisatie. Indien je jouw beoogde functie al weet kun je contact leggen met mensen die werkzaam zijn in die functie. Je gaat een gesprek aan en vraagt alles wat je wilt weten.

Gericht netwerken

Het doel van gericht netwerken is de juiste mensen te leren kennen die je aan een passende baan kunnen helpen. Wie kan je op het spoor brengen van vacatures bij een geschikt bedrijf? Voorwaarde voor deze vorm van netwerken is dat je duidelijk weet te verwoorden waar je naar op zoek bent en wat je wilt. Je moet in staat zijn aan te geven in welke branche, bedrijf en functie je zou willen werken.

Welke vorm van netwerken past bij jou op dit moment?

Met wie kun je netwerken?

Netwerken is erg belangrijk, omdat vele sollicitanten een baan vinden via hun netwerk. Een netwerk is een groep mensen met wie je contact hebt. Denk hierbij aan de volgende mensen:

  • Familieleden
  • Buren, vrienden en kennissen
  • Clubleden van bijvoorbeeld de sportvereniging (voetbal, volleybal, vissen, etc.)
  • Oud-collega’s
  • Mensen via de school van uw kinderen
  • Loopbaanadviseur van LENGG

Als je weet wat je wilt weten, kun je dit gemakkelijk vragen aan mensen die je goed kent. Vraag bijvoorbeeld een familielid of vriend(in) of zij nog leuke bedrijven kennen voor de functie waar jij naar opzoek bent. Zij kunnen je tips geven, of zelfs jou voorstellen aan mensen buiten jouw netwerk. Ieder persoon heeft een ander netwerk en kent andere mensen.

Wanneer je eerst je verhaal verteld aan mensen die je goed kent, kun je zien hoe dit overkomt. Je zult zien dat hoe meer je over jouw wensen praat, hoe gemakkelijker het wordt. Dit komt goed van pas als je met minder bekende mensen praat, bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek.  Je kunt je netwerk ook uitbreiden door te reageren op vacatures, artikelen in de krant of navraag doen bij organisaties die uitbreiden. Tevens bij uitzendbureaus kun je jezelf inschrijven om zo je netwerk en je kansen te vergroten.

Netwerk eerst met personen die je goed kent. Hoe meer je over jouw wensen praat, hoe gemakkelijker het wordt.

Grootte van een netwerk

Je kunt jouw netwerk net zo groot maken als je zelf wilt. Ook “de bakker op de hoek” heeft misschien weer kennissen die voor jou iets kunnen betekenen. Als je veel mensen vertelt wat je wilt, krijg je ook meer reacties op terug. Via-via kom je dan bij de persoon terecht die jou antwoord kan geven op jouw vragen. Als je van iemand een naam hebt gekregen, vraag dan of je eventueel de naam van de gever mag noemen. Dat vergemakkelijkt het eerste contact met een onbekend persoon. Mensen vinden het leuk om te horen dat ze genoemd zijn als contactpersoon. Je vraagt of je met hem of haar mag praten over het werk. De meeste mensen praten graag over hun werk dus maak hier gebruik van.

Bijvoorbeeld:

  • Jan vertelde mij dat u werkt als postbezorger bij PostNL. Hoe ziet een werkdag er voor u uit? Hoe is PostNL als werkgever?
  • Via mijn tante, Marie, heb ik vernomen dat u werkt als procesoperator in de haven van Rotterdam. Ik ben op dit moment mijzelf aan het oriënteren op een baan als procesoperator. Zou je wat meer kunnen vertellen over jouw beroep.

Manieren van contact zoeken om te netwerken

  • Persoonlijk

Je kunt personen op twee verschillende manieren benaderen, namelijk in een privé situatie (informeel) of in een zakelijke situatie (formeel).

  • Informeel: Je spreekt bijvoorbeeld na afloop van de voetbal training een teamgenoot aan en vraagt of hij of zij een keer met je van gedachten wilt wisselen over werk. Je geeft kort aan wat je wilt en vervolgens maak je een afspraak om er uitgebreider over te praten.
  • Formeel: Je ziet bijvoorbeeld iemand op een carrière beurs een presentatie geven over een bedrijf. Dit bedrijf en/of functie lijken jou interessant en je wilt hier graag meer over weten. Je stapt op deze persoon af en vertelt kort wie je bent, wat je graag wilt en wat je van deze persoon wilt weten.

Tip: Maak een ‘Elevator Pitch’. Dit is een korte presentatie (1 à 2 minuten) waarin je aangeeft wie je bent, wat je doet en waar je goed in bent. 

  • Schriftelijk

De schriftelijke benadering word vaak gebruikt bij onbekende mensen. Je kunt hen een korte brief of e-mail sturen met wat je graag wilt. Schrijf bijvoorbeeld dat je interesse hebt in de branche, het bedrijf of type functie die deze persoon heeft. Tip: Als je iemand schriftelijk benaderd, geef aan dat je na 2 weken belt indien je geen reactie krijgt.

  • Telefonisch

Je kunt contacten opbellen om informatie in te winnen over een bepaald beroep of bedrijf. Vaak bel je naar aanleiding van eerder contact, bijvoorbeeld een e-mail of brief, zie hierboven.

Een nieuwe manier van mensen benaderen is via social media. Er is een speciaal platform gericht op voor professionals en bedrijven: LinkedIn. Dit is hetzelfde opgebouwd als Facebook. Je hebt je eigen profiel, een tijdlijn met berichten en pagina’s van andere gebruikers en bedrijven. Via LinkedIn kun je gemakkelijk netwerken met onbekende mensen door hen een berichtje te sturen. Het is niet verplicht om een LinkedIn profiel aan te maken, maar het kan je helpen bij de zoektocht naar jouw ideale baan.

Bekijk hiervoor de Module LinkedIn.

Hoe ga jij jouw contacten benaderen?

Het netwerk gesprek

Het doel van een netwerk gesprek is het inwinnen van informatie en advies. Dit geldt voor jou maar ook voor je gesprekspartner. Jij kunt namelijk ook informatie geven over jouw kennis, vaardigheden, interesses en wensen. Let op! Bij netwerken vraag je niet direct om een vacature of een baan, maar heb je eerst een gesprek.

Op basis van dit gesprek kun je bepalen of je vraagt of je gesprekspartner mogelijkheden heeft/ziet binnen of buiten de organisatie. Als de gesprekspartner vindt dat je binnen de organisatie past heeft hij of zij misschien eerder een vacature voor jou, of doet een goed woordje voor jou bij een collega.

Probeer tijdens het netwerk gesprek zoveel mogelijk open vragen te stellen. Bedenk deze vragen alvast vooraf. Voorbeeld vragen die je tijdens een netwerkgesprek zou kunnen stellen:

  • Kunt u een beeld schetsen van uw functie/bedrijf?
  • Hoe bent u op deze functie terechtgekomen?
  • Welke capaciteiten moet je voor deze functie hebben?
  • Hoe ziet voor u een normale werkdag eruit?
  • Wat vindt u de uitdaging in uw werk?
  • Wat zijn volgens u de minder leuke kanten van uw baan?
  • Hoe is de sfeer binnen de afdeling/bedrijf?
  • Wat voor mensen werken hier nog meer, welke opleiding hebben ze bijvoorbeeld?
  • Kunt u mij namen geven van personen die mij nog meer informatie kunnen geven over deze afdeling, deze branche, dit bedrijf, deze functie?
  • Kunt u mij namen geven van personen op uw afdeling die mij meer informatie kunnen geven over de mogelijkheden van uw functie?

Als je een goed gesprek met iemand hebt gehad, is het attent om daarna een kort bedank berichtje te sturen. Zet hier ook jouw naam, telefoonnummer en e-mail bij zodat zij jou kunnen terugvinden.