Inhoudsopgave

Inleiding

LinkedIn is vooral een zakelijk netwerk. Daarmee is het waardevol voor iedereen die een nieuwe baan of een stage- of afstudeeropdracht zoekt. En voor iedereen die in contact wil komen met oude of nieuwe collega’s, zakelijke partners of nieuwe klanten. LinkedIn is dan ook een groot zakelijk netwerk van professionals die elkaar kunnen helpen om hun organisatie- en loopbaandoelen te realiseren.

Je doet dit door een groep met zakelijke connecties te verzamelen en uit te breiden. Om dit te bereiken laten personen elkaar toe, doormiddel van een ‘connectie’ te maken. Je kunt het platform onder andere gebruiken om kennis en interesses met elkaar delen, vragen stellen, vacatures te plaatsen of vacatures vinden.

Wat zijn nou de voordelen van een LinkedIn profiel?

Om te beginnen maakt een LinkedIn-profiel het eenvoudiger om je netwerk op de hoogte te houden van veranderingen in functie of contactgegevens. Het enig wat je dan hoeft te doen is je profiel bijwerken. En zelf blijf je natuurlijk op de hoogte van de veranderingen bij mensen in jouw netwerk. Op deze manier kun je laagdrempelig contact onderhouden met je contacten. Hieronder vermelden we nog een aantal voordelen van een LinkedIn profiel:

  • Je bent zichtbaar voor recruiters die LinkedIn afstruinen op steekwoorden en zo misschien wel op jouw profiel uitkomen
  • Je vergroot je zichtbaarheid voor jouw vakgenoten en potentiële werkgevers of opdrachtgevers;
  • Je netwerk wordt op een eenvoudige manier veel groter doordat je ook tevoorschijn komt in de resultaten van de mensen buiten jouw netwerk;
  • Je kunt actief op zoek gaan naar verloren contacten;
  • Je kunt door middel van ‘advanced search’ naar organisaties zoeken waar mensen met jouw werkervaring en opleiding werken en naar deze organisaties bijvoorbeeld een open sollicitatiebrief sturen;
  • Wanneer je op sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd kun je op LinkedIn zoeken naar informatie over je gesprekspartners en aanknopingspunten vinden voor het gesprek;

Genoeg voordelen dus om een LinkedIn profiel aan te maken! In dit document leggen wij je uit onder andere uit hoe je een account aanmaakt, hoe je contacten kunt leggen en hoe je vacatures kunt vinden bij LinkedIn.  Als je vragen hebt, vraag dan gerust aan jouw loopbaanadviseur voor extra uitleg.

LinkedIn Profiel aanmaken             

  1. Ga naar https://www.linkedin.com
  2. Klik op Nu Lid worden
  3. Vul hier je e-mailadres in en kies een wachtwoord. Klik op volgende.
  4. Vul nu je voor- en achternaam in en klik op doorgaan.
  5. Vul nu jouw land, postcode en locatie in en klik op volgende.
  6. Nu vraagt LinkedIn om jouw meest recente functietitel in te vullen. Vul hier dan ook je huidige functiebenaming in.
  7. Vervolgens krijg je de kopjes ‘soort baan’ en ‘meest recente bedrijf’ te zien. Vul deze gegevens in.
    Wanneer het bedrijf waar je werkzaam bent nog geen gebruik maakt van LinkedIn, dan verschijnt het kopje bedrijfstak, kies hierin de bedrijfstak van het bedrijf waar je nu werkzaam bent.
  8. Nu heeft LinkedIn een e-mail gestuurd naar jouw e-mailadres met hierin een code. Neem de code uit de mail over en vul deze in in het veld dat verschijnt als je klikt op de link in de mail.
  9. Je ontvangt een melding met de vraag of je opzoek bent naar een nieuwe baan. Wanneer je hier ‘ja’ invult kun je in de volgende pagina de functietitel invullen waarnaar je op zoek bent en een locatie waarbinnen je zoekt.
  10. Je krijgt nu een scherm te zien waarin je recruiters kunt laten weten dat u beschikbaar bent. Deze optie kun je aan of uit zetten.
  11. Wanneer je nu op ‘Gereed’ klikt is de basis van jouw profiel aangemaakt.

LinkedIn Profiel invullen

  1. Klik in de bovenbalk op ‘Ik’ en vervolgens op ‘Profiel weergeven’ 
  1. Hier zie je nu jouw huidige profielsterkte staan. Deze staat op beginner. Wanneer je klik op de blauwe button met ‘Datums toevoegen’ kun je hier jouw verdere informatie invullen
  1. Er worden nu vragen gesteld zoals:
    • Wanneer heeft u deze functie vervuld?

Vul hier de datums in wanneer je in deze functie werkzaam bent geweest. Wanneer je momenteel nog werkzaam bent in deze functie kun je kiezen voor ‘Hier werk ik momenteel’. In dat gevalt hoef je alleen de begindatum in te vullen.

    • Foto toevoegen

Kies een foto uit waarop je duidelijk bent te zien. Wil je tips over waar je foto juist aan moet voldoen en welke foto je beter niet kunt gebruiken? Klik dan op onderstaande link: https://www.linkedin.com/pulse/11-dos-en-donts-voor-je-profielfoto-eric-van-hall/?originalSubdomain=nl

    • Opleiding toevoegen

Hier vul je de opleidingen in die je hebt gevolgd. Allereerst krijg je een vraag waar je de opleiding hebt gevolgd. Vervolgens kom je in een invul veld om de data en de naam van de opleiding toe te voegen.

    • Voeg 5 van je sterke vaardigheden toe

Je kunt maar liefst 50 vaardigheden op je profiel zetten. Het is belangrijk om relevante vaardigheden te vermelden op je LinkedIn pagina. Alle                  vaardigheden die je invult dragen een steentje bij om jouw plek te bepalen          in de zoekresultaten. Tip: Bekijk nauwkeurig een aantal vacatures van               functies waar jij op zou willen solliciteren en ga na welke vaardigheden hierin worden gevraagd. Neem de letterlijke bewoordingen uit de                      vacaturetekst over want daar is de organisatie naar op zoek.

    • Samenvatting

Het informatiestuk, ook wel ‘samenvatting’ genoemd, vind je direct terug onder je introductieprofiel. De eerste drie regels zijn direct zichtbaar op je profiel, daarna moeten mensen doorklikken op ‘Meer weergeven’. Je hebt hier maar liefst 2.600 tekens de ruimte om iets over jezelf te vertellen. Bijvoorbeeld: hoe je iemand kunt helpen, wat je qua werkzaamheden doet en hoe je bereikbaar bent. Presenteer hierin jezelf en maak het persoonlijk. Zie het als je elevator pitch tekst (dit bespreken we in een later thema). Tip!: Schrijf je samenvatting uit in Word, het invulveld bij LinkedIn is vrij klein en hierdoor niet overzichtelijk.

Nu heb je een basis staan voor jouw LinkedIn profiel. Deze basis kun je steeds verder uitbouwen door meer informatie over eerder functies, opleidingen enz. toe te voegen. 

Dit doe je door weer op ‘Ik’ te klikken en vervolgens op profiel weergeven en op onderdeel toevoegen:

Hier kun je alle onderdelen verder uitbreiden.

LinkedIn contact leggen

  • Via mailadres

Je kunt heel makkelijk via je e-mail mensen toevoegen. LinkedIn zoekt dan naar mensen waar je eerder mee gemaild hebt en die worden dan weergegeven. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit uitvoert:

  1. Klik in de bovenbalk op mijn Netwerk
  2. Je kunt jouw persoonlijke contacten gemakkelijk uitnodigen doormiddel van je e-mailadres. Klik dan onder je mailadres op doorgaan.
  3. LinkedIn zoekt nu automatisch via jouw mailbox naar personen waar je contact mee hebt gehad. Je kunt per persoon aanklikken of je deze wilt uitnodigen voor jouw netwerk. Doe dit door op het hokje te klikken naast de foto van de persoon:
  4. Klik vervolgens op ‘Connecties toevoegen’. Je hebt nu 1 persoon een connectieverzoek verzoek gestuurd.
  5. Je krijgt nu de keuze om meerdere mailadressen te gebruiken om meer connecties terug te vinden. Wanneer je de gewenste mailadressen hebt gebruikt klik je op klaar.
  • Mensen die u misschien kent

Ook doet LinkedIn een suggestie van mensen die je misschien kent. Dit zijn mensen waarmee je misschien samen hebt gewerkt of een opleiding hebt gedaan. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit uitvoert:

  1. Klik in de bovenbalk op mijn Netwerk
  2. Hier staan mensen weergegeven die je misschien kent vanuit een eerdere baan of connectie:
  3. Klik onder de persoon met wie je een connectie wilt maken op “Connectie maken”
  4. Deze persoon ontvangt dan van jou een connectieverzoek.

Er zijn veel verschillende manieren op connecties te maken. Je kunt verder scrollen binnen het kopje ’Mijn netwerk’ om te zien of je bijvoorbeeld ook bedrijfspagina’s ziet die interessant voor je zijn om te volgen. Ook kun je natuurlijk personen opzoeken via het zoekveld.

Welke verschillende manieren zijn er om vacatures te vinden via LinkedIn?

Er zijn verschillende manieren om vacatures te vinden via Linked in. We hebben deze onderverdeeld in de volgende mogelijkheden:

  1. Dedicated website voor vacatures
  2. Via je netwerk
  3. Direct in je inbox
  4. De bedrijfspagina
  5. Vacature groepen
  1. Dedicated website voor vacatures

LinkedIn heeft een speciale website die volledig is ingericht op het zoeken naar vacatures:
https://www.linkedin.com/jobs/

Je kunt in het zoekvenster links bovenin een functietitel invullen en een plaats.

Met deze site kun je door vacaturedetails scrollen en interessante vacatures opslaan. Daarnaast zie je alle belangrijke informatie, zoals bedrijfsgrootte, hoe populair de vacature is, en wie in jouw netwerk wellicht kan helpen om jou voor te stellen bij het desbetreffende bedrijf.

  1. Via je netwerk

Hoe groter je netwerk, hoe groter de kans op een baan. Dit heb je waarschijnlijk al heel vaak gehoord. Maar hoe kan LinkedIn hieraan bijdragen? Veel mensen posten op LinkedIn dat ze naar een nieuwe collega op zoek zijn. Als jij geconnect bent op LinkedIn zul je deze updates voorbij zien komen op je tijdlijn. Op deze manier heb je eenvoudig toegang tot nieuwe kansen!

In het eerdere thema ‘LinkedIn Contacten leggen’ kun je hier meer over lezen. Ook bedrijven plaatsen vaak hun oproepen voor een nieuwe medewerker op LinkedIn. Als je dan jouw favoriete bedrijven volgt, zul je vaak vanzelf de vacatures voorbij zien komen.

  1. Direct in je inbox

Of je LinkedIn nu op je laptop of op je smartphone bekijkt, je kunt altijd direct naar de ingang vacatures om hier de laatste vacatures te zien die voor jou interessant zijn. LinkedIn maakt zelf een selectie op basis van je profiel. Zorg dus dat je de basis van je LinkedIn op orde hebt. Stel e-mail alerts in zodat je dagelijks de laatste vacatures direct in je mailbox krijgt. Ook kun je interessante vacatures opslaan zodat je ze later snel kunt terugvinden.

  • Vacaturemeldingen aanzetten
  1. Zoek een vacature op LinkedIn.
  2. Klik deze vacature aan
  3. Schuif links bovenaan de pagina met zoekresultaten de schakelknop ‘Vacaturemelding’ naar Aan om een vacaturemelding te maken voor uw huidige zoekcriteria.
  4. Er opent nu een pop-upvenster, klik op ‘Meldingen beheren’.
  1. Je ziet dan de alerts die je hebt bewaard. Je kunt deze bewerken door op het potlood te klikken en eventueel verwijderen door op de prullenbak te klikken.
  2. Wanneer je op het potlood klikt kun je de frequentie van de meldingen en de manier waarop je een alert ontvangt bewerken.
  3. Klik op ‘Opslaan’.

 

  1. De bedrijfspagina

Als je al een bedrijf in gedachten hebt waar je graag wil werken kun je direct naar de bedrijfspagina gaan op LinkedIn. Vervolgens ga je daar naar het tabblad ‘Vacatures’. Hier vind je de vacatures die momenteel openstaan binnen het bedrijf. Ook is het mogelijk om een vacaturealert aan te maken.

Wanneer je klikt op ‘Vacaturemelding aanmaken’ kun je een titel en locatie invullen en vervolgens ontvang je ook meldingen wanneer er op jouw omschrijving functies beschikbaar komen.

Onder het tabblad ‘Personen’ zie je medewerkers die werkzaam zijn bij het bedrijf. Deze personen kunnen ingangen zijn tot de functie binnen het bedrijf waar jij op wilt solliciteren.

  1. Vacature groepen

Er zijn groepen op LinkedIn die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van vacatures. Zoek op vacatures en klik dan op het tabblad groepen.

Vervolgens zie je allemaal groepen die ingericht zijn op verschillende vakgebieden. Klik op de groep. 

Vervolgens kun je een lidmaatschap verzoek sturen. Zodra deze is geaccepteerd kun je ook hier interessante vacatures op jouw vakgebied terugvinden.