Inhoudsopgave

Inleiding

Er zijn verschillende manieren om te solliciteren. Welke manier het beste is, is afhankelijk van de baan waarnaar je solliciteert en wat voor bedrijf het is.

De meest gangbare manier van solliciteren is per e-mail. Hoewel vroeger het online solliciteren als gemakzuchtig werd gezien, geven recruiters tegenwoordig hun voorkeur aan een reactie per e-mail. Het maakt het mogelijk om sneller door het sollicitatieproces te gaan. Door het minder formele karakter van e-mail is voor velen de drempel om te solliciteren verlaagd.

Een andere ontwikkeling die het makkelijker maakt om online te solliciteren, is dat er bij sommige bedrijven een sollicitatieformulier op de site staat. In degelijke formulieren is meestal al aangegeven welke informatie de werkgever verlangt. Dit is niet alleen handig voor de sollicitant, maar ook voor de recruiter die op deze manier snel en efficiënt een kandidaat kan selecteren. Ook is het video sollicitatiegesprek een steeds vaker voorkomend onderdeel van de sollicitatieprocedure.

 Als je vragen hebt, vraag dan gerust aan jouw loopbaanadviseur voor extra uitleg.

Veel succes!

Solliciteren op een vacature

De meest bekende activiteit is de sollicitatie op een vacature. Dit kan per brief of e-mail. Wanneer je solliciteert op een vacature is het belangrijk dat je de vacature bewaard, maar ook de brief die je hebt verzonden. Bewaar ook de reactie van de werkgever. Hieronder nog een aantal tips voor het solliciteren op een vacature:

  • Beoordeel of de functie passend is
  • Maak een motivatiebrief
  • Pas je CV waar nodig aan
  • Analyseer de vacature grondig voordat je jouw motivatiebrief gaat schrijven.
  • Wanneer je nog vragen hebt naar aanleiding van de vacature bel dan voor het versturen van je sollicitatiebrief met de werkgever. Wanneer je gebeld hebt voor meer informatie vermeld dat dan ook in jouw brief. 
  • Verstuur je jouw CV en motivatiebrief per e-mail, verplaats je even in de ontvanger van jouw mail. Je mail moet goed leesbaar zijn op alle verschillende devices. Neem als stelregel dat als je mail goed leesbaar is op een smartphone, deze ook goed leesbaar zal zijn op je desktop. Zorg voor een duidelijk onderwerp en zorg dat je in een oogopslag weet wat er in welke bijlage staat.
  • Gebruik geen exotische lettertypes, geen bold of italic, maar gebruik bijvoorbeeld Arial of Verdana.
  • Wanneer je een naam hebt van een contactpersoon vermeld deze dan altijd, bijvoorbeeld: ‘Geachte mevrouw Janssen’. Als het niet in de vacaturetekst vermeld staat kun je het beste even bellen met de werkgever om de naam na te vragen. 
  • Zorg ervoor dat je een professioneel e-mailadres op je CV hebt. Het beste is een mailadres met je eigen naam dus bijvoorbeeld [voornaamachternaam]@gmail.com. Gebruik geen mailadressen zoals le*******@**il.nl
  • Mocht je nog geen bevestiging van je sollicitatie hebben ontvangen, bel dan na een paar dagen even na of ze jouw mail goed hebben ontvangen. Er zijn 2 belangrijke reden waarom je dit altijd moet doen:

De kans is klein, maar toch: het kan zijn dat er iets niet goed is gegaan met het versturen. De mailbox van de ontvanger kan bijvoorbeeld vol zitten, waardoor jouw mail niet aankomt. Of de bijlagen in de mail zijn te groot voor het mailprogramma.

En zo spreek je jouw contactpersoon weer even! Vraag hoe het staat met het sollicitatieproces en misschien kun je al meteen achterhalen of je mag komen, hoeveel kandidaten er zijn en hoe groot jouw kans is.

Open sollicitatiebrief  

Wilt u graag bij een werkgever werken, maar zijn er geen vacatures? Dan stuur je een open sollicitatiebrief. In een open sollicitatiebrief laat je aan de werkgever weten dat je daar graag wil werken. Gaat er iemand weg? Dan bekijkt de werkgever vaak eerst de open sollicitaties die hij al heeft gekregen. Bewaar een kopie van uw brief of e-mail. Bewaar ook altijd de reactie van de werkgever.

Bellen met een werkgever n.a.v. een vacature voor werk  

Wanneer je online een interessante vacature hebt gezien en je niet voldoende informatie hebt om erop te reageren kun je altijd telefonisch contact opnemen met de werkgever om deze informatie op te vragen.

Bepaal voordat je belt het doel van het gesprek. Zoals het achterhalen van de twee belangrijkste harde eisen. Of welke persoonlijkheidskenmerken je in huis moet hebben om goed bij de afdeling of het bedrijf te passen. Met dit soort vragen kun je in korte tijd toetsen of de vacature bij jouw wensen aansluit.

Ook is het belangrijk om de taken die gevraagd worden te toetsen met je belastbaarheid. Mochten de taken niet duidelijk zijn omschreven dan is het goed om deze uit te vragen bij de werkgever. Je kan de werkgever dan ook verder uitvragen naar de mogelijkheden voor jou zowel voor een baan als voor een werkervaringsplaats.

Hieronder nog enkele tips voor het bellen met een werkgever:

  • Bestudeer de vacature grondig voordat je gaat bellen naar de vacature. Zo voorkom je dat je vragen gaat stellen over een vacature die al in de vacature tekst vernoemd staan.
  • Probeer te achterhalen wie er over het invullen van de vacature gaat voordat je begint te bellen. Wellicht staat het in de vacature vermeld?
  • Neem voordat je belt het doel voor ogen dat je wilt bereiken met dit gesprek
  • Je kunt checken of je goed begrepen hebt wat de functie inhoudt door het in je eigen woorden te omschrijven aan de organisatie
  • Vraag niet meteen in het eerste gesprek naar het salaris, dit komt later in de salaris onderhandelingen
  • Soms staat er in een vacature dat (vooraf) bellen of op een andere manier contact opnemen niet wordt gewaardeerd. Respecteer dit dan en schrijf een brief met de informatie die je hebt kunnen vinden.

Bewaar de volgende gegevens in je sollicitatieoverzicht: wanneer je gebeld hebt, met welk bedrijf en met wie je gesproken hebt. Verder is het goed om de vacature ook te bewaren zodat je aan je loopbaanadviseur kunt laten zien waarom deze wel of niet passend is geweest naar aanleiding van het telefoongesprek wat je hebt gehad met de werkgever. Ook jouw notities dien je te bewaren.  

Telefonische open sollicitatie

Telefonische open sollicitatie is het benaderen van organisaties met de wens een baan te vinden. Het kan een succesvolle manier zijn. Het vergt echter geduld en doorzettingsvermogen voordat het vruchten afwerpt.

Eerst moet je bepalen bij welke bedrijven je graag zou willen werken en hoe je vaardigheden overeenkomen met het werk dat zij mogelijk voor je hebben. Vervolgens doe je huiswerk: Probeer te achterhalen wie je nodig hebt binnen de organisatie. Websites, nieuwsberichten en zelfs een paar gesprekken met medewerkers kunnen je een beeld geven van wat er mogelijk is binnen een organisatie.

Denk vervolgens na over wat je wil zeggen en hoe je dit wil overbrengen. Hoe kan jij jezelf het beste verkopen? Onthoud hierbij dat je de organisatie vaak “off guard” benadert en dat de kans bestaat dat er op dat moment geen openstaande functies zijn.

Als je de juiste persoon aan de telefoon krijgt, zorg er dan voor dat je een goede indruk achterlaat. Ook als er op dat moment geen vacatures zijn, dan kunnen zij bijvoorbeeld vragen of je jouw contactgegevens achter kan laten voor het geval er iets passends ontstaat. Mocht men daar niet naar vragen, biedt dan zelf aan om je CV toe te sturen.

Wees niet beledigd als ze niet geïnteresseerd zijn, maar probeer dan gewoon beleefd het gesprek te beëindigen. Probeer het rustig opnieuw bij een andere organisatie. Je kunt verwachten dat je het bellen bij elk nieuw gesprek beter onder de knie krijgt en je jezelf steeds beter weet te verkopen. Ieder telefoongesprek dat je doet, is een mooie kans om de juiste baan te vinden.

Nog enkele tips met betrekking van een telefonische open sollicitatie: 

  • Probeer te achterhalen wie er over het aannemen van nieuwe mensen gaat. Dit kun je ook proberen te achterhalen doormiddel van LinkedIn.
  • Denk goed na over wat je wil zeggen en hoe je dit wil overbrengen. Hoe kan jij jezelf het beste verkopen? Wie ben je, Wat kun je, Wat voor soort werk/functie je ambieert, wat is motivatie om zo’n functie te willen? Waarom wil je juist bij de organisatie werken?
  • Als je gaat bellen vraag dan altijd of je bij de juiste persoon terecht bent gekomen en of je gelegen belt. Wanneer je niet gelegen belt kun je wellicht een nieuwe belafspraak maken.

Bewaar de volgende gegevens in je sollicitatieoverzicht: wanneer je gebeld hebt, met welk bedrijf en met wie je gesproken hebt.

Langsgaan bij een werkgever

Wanneer je een aantal interessante bedrijven hebt gevonden waar jij graag zou willen werken of je hebt interessante vacatures gevonden, is het ook een idee om langs te gaan bij deze bedrijven. Je kunt dan ook jouw CV meenemen en motivatiebrief zodat je deze kunt achterlaten bij het bedrijf. Het plus punt van langsgaan bij een werkgever is dat de werkgever je al heeft gezien en een eerste indruk van jou heeft. Ook zien ze dat je de moeite hebt genomen om langs te komen. Vaak waarderen zij dit enorm.

Zorg ervoor dat je voorbereid hebt wat je wilt zeggen wanneer je langsgaat bij een werkgever. Bewaar je notities en de reactie van de werkgever goed. Borg ook de gegevens wanneer je bij de werkgever bent geweest, bij welke werkgever en de contactgegevens in jouw sollicitatieoverzicht.

CV plaatsen op een vacaturewebsite

Het actief plaatsen van uw CV op een vacaturesite wordt ook als sollicitatieactiviteit meegeteld. Uiteraard alleen de eerste keer en wanneer uw CV up-to-date is. Hiervoor kun je onder andere de volgende vacaturewebsites gebruiken: Werk.nl, jobbird.com, werkzoeken.nl, nationalevacaturebank.nl, monsterboard.nl en indeed.nl.

Wanneer je jouw CV plaatst op deze vacaturewebsites dan kun je ook een melding instellen om een alert te ontvangen wanneer er passende vacatures zijn. Dit maakt het zoeken naar verschillende vacatures makkelijker.

Hieronder een aantal tips voor het plaatsen van uw cv op een vacaturewebsite:

  • Zorg dat je CV up to date is.
  • Bij sommige vacaturewebsites maken ze gebruik van een formulier waar je alle gegevens vanuit je CV overneemt. Let hierin goed op dat je geen spelfouten maakt.
  • Maak ook een vacaturealert aan wanneer je jouw CV hebt geüpload binnen de vacaturewebsite.

Inschrijven bij een uitzendbureau, detacheringsbureau, arbeidspool of invalpool

Wat zijn de verschillen tussen een uitzendbureau, detacheringsbureau, arbeidspool of invalpool?

Uitzendbureau
“Een uitzendbureau is een intermediair bedrijf op de arbeidsmarkt. Het bemiddelt tussen mensen die (tijdelijk) werk zoeken (de uitzendkracht) en bedrijven die (tijdelijk) mensen nodig hebben (de inlener)”.

Detacheringsbureau
Een detacheringsbureau is een bedrijf dat mensen in dienst neemt om ze tegen een vergoeding tijdelijk bij andere bedrijven of organisaties te laten werken. Het komt regelmatig voor dat je als uitzendkracht ergens begint en dat je vervolgens gedetacheerd wordt door het uitzendbureau bij een opdrachtgever. 

Arbeidspool
Een arbeidspool is een groep van werknemers die ingezet kan worden om wisselingen in de personeelsbehoefte bij meerdere bedrijven binnen een sector of branche op te vangen. Een arbeidspool is bijvoorbeeld opgericht door werkgevers- en werknemersorganisaties ten behoeve van een sector, met als bedoeling de belangen van de leden te dienen en de arbeidsverhoudingen binnen de sector te reguleren.

Invalpool
Bijvoorbeeld in het onderwijs werken ze met een invalpool. Wanneer een juf of meester ziek is geeft de manager dit aan bij de organisatie waar ze zijn aangesloten voor invallers. Vervolgens wordt er gekeken naar een invaller.

Het inschrijven bij een uitzend-, detacheringsbureau, arbeids-, invalpool telt mee als een sollicitatieactiviteit. Maar alleen als u zich hier voor het eerst inschrijft. Bewaar een kopie van het inschrijvingsbewijs.

Hieronder een overzicht van een aantal uitzendbureaus en detacheringsbureaus, Randstad, Manpower, Adecco, Luba, Timing en Tempo team.

Het bestaan van een arbeidspool of invalpool is afhankelijk van in welke branche je werkt. Je kunt hier via google.nl naar zoeken in jouw branche.

Solliciteren via een uitzendbureau of website

Wanneer je in een eerder stadium jouw CV al hebt geüpload op diverse websites en uitzendbureaus dan kun je makkelijk solliciteren op interessante vacatures. In veel van deze gevallen kun je meteen via de site reageren doormiddel van een formulier op de website. Het is belangrijk wanneer je dit formulier hebt ingevuld je dit ook borgt op je sollicitatieoverzicht.

Sollicitatiegesprek

En natuurlijk telt het mee als sollicitatieactiviteit wanneer u bij een werkgever op gesprek gaat. Dit is meestal een uitnodiging naar aanleiding van uw sollicitatiebrief. Bewaar de uitnodigingsbrief en de reactie na afloop van het gesprek. Borg het gesprek ook in jouw sollicitatieoverzicht.

Assessment of capaciteitentest

Voor sommige functies is een assessment of capaciteitentest onderdeel van de sollicitatieprocedure. Met zo’n test meet een werkgever jouw vaardigheden en kwaliteiten en of deze passend zijn voor de functie die aangeboden is. Hoe geeft u leiding? Op welke manier neemt u beslissingen en kunt u goed met lastige situaties omgaan? Bewaar de uitnodigingsbrief voor het assessment. Borg ook de gegevens van dit assessment in jouw sollicitatieoverzicht.

Checklist sollicitatiegesprek voorbereiden

  1. Ken de vacature

Lees de vacature nogmaals goed door. Vorm je een beeld van de ideale kandidaat voor deze baan. Probeer de overeenkomsten te vinden tussen jou en deze persoon, op het gebied van vaardigheden, eigenschappen en ervaring. Zoek daarnaast op de pagina van de werkgever of er een ‘werken bij’ pagina is. Hier vind je vaak goede informatie over het type kandidaat waar het bedrijf naar op zoek is.

  1. Ken de werkgever

Je hebt hier als het goed is al onderzoek naar gedaan toen je de motivatiebrief schreef, maar het is verstandig om te kijken of je nog iets gemist hebt.

  • Wat doet de werkgever ook alweer precies?
  • Hoe groot is de organisatie
  • Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen voor deze werkgever en deze sector?
  • Heb je de laatste (nieuws)berichten op de website of op social media gelezen?

Mis je nog iets in je informatie? Vul dit dan aan zodat je tijdens het gesprek weet waar het over gaat. Je sollicitatiegesprek voorbereiden begint dus met het verzamelen van informatie.

  1. Ken je gesprekspartner

Het is nuttig om alvast te weten met wie je straks in gesprek bent. Wat zijn de namen van de personen met wie je een gesprek hebt? Hoe zien ze eruit en welke functie hebben ze binnen het bedrijf?  Kijk op LinkedIn naar de laatste bijdrages van jouw gesprekspartner. Wellicht hebben jullie connecties, wanneer dat het geval is kun je altijd bij de gedeelde connectie informatie inwinnen.

  1. Bereid je voor op mogelijke vragen

Tijdens het sollicitatiegesprek kun je ontzettend veel vragen verwachten. Bereid je hierop goed voor zodat je de vragen makkelijker kunt beantwoorden. Hierdoor staan een paar voorbeeld vragen:

  • Vertel eens; wie ben je?
  • Wat zijn je drie sterkste punten?
  • Wat zijn je drie zwakste punten?
  • Hoe zouden je huidige collega’s je omschrijven?
  • Ben je stressbestendig? Kun je een voorbeeld geven waaruit dit blijkt?
  • Ben je zelfstandig? Kun je een voorbeeld geven waaruit dit blijkt?
  • Kun je gemakkelijk samenwerken? Kun je een voorbeeld geven waaruit dit blijkt?
  • Vertel over een grote fout die je hebt gemaakt op je werk. Hoe heb je dit opgelost?
  • Wat doe je als 2 collega’s je om hulp vragen maar je er maar 1 kunt helpen?
  • Wat motiveert jou?
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar? En waar zie je jezelf over 10 jaar?
  • Hoe ziet je droombaan eruit?
  • Wat verwacht je van de functie?
  • Als je opleiding niet aansluit op de baan: waarom denk je toch geschikt te zijn?
  • Welke kwaliteiten heb je volgens jou nodig om deze functie te vervullen?
  • Kun je voorbeelden geven waaruit blijkt dat jij die kwaliteiten in huis hebt?
  • Hoeveel tijd denk je nodig te hebben om je in te werken in deze functie?
  • Welk startsalaris verwacht je voor deze baan?
  • Vertel eens wat je al weet over ons bedrijf. Wie zie jij als onze concurrenten?
  • Wat voor producten of diensten leveren wij?
  • Wat is je opzegtermijn bij je huidige werkgever?
  • Hoe verklaar je de gaten in je cv? (De periodes waarin je geen opleiding volgde en geen baan had.)
  • Heb je nog meer sollicitaties lopen?
  • Kun je een paar referenties opgeven die we kunnen bellen?
  • Welke vraag hadden we nog meer moeten stellen?
  • Wat vond je zelf van het gesprek?

Google ook eens naar jezelf, zodat je weet wat de werkgever allemaal over jou te weten kan komen. Aan de hand van deze informatie kun je alvast nagaan wat voor vragen de werkgever over jou kan stellen.

  1. Bereid je eigen vragen voor

Wat zou jij nog willen weten over de functie en het bedrijf? Bijvoorbeeld:

  • Hoe zien mijn werkzaamheden er straks uit?
  • Kun je een beeld schetsen van een typische werkdag?
  • Wat verwacht je van mij tijdens de eerste maanden?
  • Hoe groot is het team?
  • Wat is jullie voorkeur voor de werkdagen?
  • Hoe kun je de cultuur van het bedrijf omschrijven?
  • Wat wil het bedrijf het komende jaar bereiken?
  • Kan ik de werkvloer even bezichtigen?
  • Hoe zijn jullie hier ooit bij dit bedrijf begonnen?
  • Wat spreekt jullie bij de organisatie het meeste aan?
  • Hoe ziet de verdere sollicitatieprocedure eruit?
  • Hoeveel kandidaten zitten er verder nog in de procedure?
  • Wanneer hoor ik of ik door ben naar de volgende sollicitatieronde?
  • Op welke termijn willen jullie deze functie invullen?

Aan het einde van het gesprek zal je gesprekspartner je vaak vragen of je nog dingen wilt weten. Het is handig om dan nog wat interessante vragen achter de hand te hebben, zodat je een goede laatste indruk kunt achterlaten.

  1. Bereid een korte introductie voor

Een sollicitatiegesprek voorbereiden betekent ook dat je alvast weet hoe je jezelf moet voorstellen. Bedenk een kort stukje van maximaal 1 minuut, om jezelf voor te stellen aan je gesprekspartner. Je kunt hiervoor het thema de elevator pitch gebruiken.

  1. Maak een informatiemap

Een sollicitatiegesprek voorbereiden betekent ook dat je dingen meeneemt. Om goed voorbereid te zijn op vragen over je CV en motivatiebrief, kun je een informatiemap bij de hand houden. In deze map stop je:

  • De vacature
  • Jouw CV
  • Jouw sollicitatiebrief
  • De vragen die je wilt stellen

Met deze map laat je aan de werkgever zien dat jij je hebt voorbereid op het gesprek.

  1. Plan de route naar je sollicitatie

Plan de route naar je sollicitatiegesprek een aantal dagen van te voren en op de dag zelf. Welk vervoer kies je? Waar moet je precies zijn en hoe kom je daar? Kijk ook eens naar de parkeergelegenheid, bushalte en eventuele wegwerkzaamheden. Denk ook aan het opladen van je navigatiesysteem en/of je telefoon. Controleer op de dag zelf de route nog eens. Zijn er die dag nog vertragingen of is er kans op file? Zorg ervoor dat je alles ingepland hebt zodat je op tijd op je gesprek aanwezig kunt zijn.

  1. Video sollicitatiegesprek voorbereiden

Op dit moment is onze huidige maatschappij nog steeds in de greep van het coronavirus. Sollicitaties vinden daarom ook steeds vaker online plaats. Zo kunnen werkgever en werkzoekende alsnog een sollicitatie voortzetten. Het is belangrijk dat je van te voren je camera en je microfoon test zodat dit geen extra stress oplevert. Zorg dat de achtergrond is opgeruimd en er netjes uitziet, zodat er geen rommel zichtbaar is in jouw omgeving. Als alles gereed is zorg je dat je 5 minuten voor tijd klaar zit voor het gesprek.

Als je van het gesprek aantekeningen wilt maken geef dit dan ook aan, zo weet jouw gesprekspartner dat je niet opeens wegkijkt. Probeer tijdens het praten in de lens van het beeldscherm te kijken zodat je ogen niet naar beneden gericht zijn maar recht in de camera. Praat rustig en laat de ander uitspreken voordat je antwoord geeft. Beweeg niet te veel dit kan soms storen in de geluidsweergave van de verbinding.