Anja Dekker
Oud-cliënte

“Trek je stoute schoenen aan. Wacht niet af en gebruik LinkedIn.”

Tien jaar werkte ze als duizendpoot bij Kiwa Compliance in Rotterdam toen Anja Dekker (61 jaar) in december 2019 hoorde dat haar functie zou komen te vervallen. Een onverwachte boodschap in een al best roerig jaar. Anja besloot niet stil te zitten en kwam in actie.

De boodschap dat mijn functie kwam te vervallen kwam inderdaad nogal onverwachts. Eerder dat jaar werd mijn man ziek en geopereerd. Kort daarna viel mijn moeder van de trap en kreeg ze complicaties. Er gebeurde veel tegelijk. Van nature ben ik geen mens van afwachten. Het was verdrietig en teleurstellend dat mijn baan stopte, maar voor mij geen reden om stil te gaan zitten. Na de eerste verwerking ging ik in de actiemodus. Ik maakte mijn cv in orde en schreef mijn sollicitatiebrief. Ook kreeg ik een outplacement traject aangeboden vanuit Kiwa. Daar had ik wel oren naar. Zo piepjong ben ik ook niet meer en goed advies in deze arbeidsmarkt leek me welkom. Ik vroeg mijn HR manager welk bureau zij zou adviseren en dat was LENGG. Ik besloot jullie te bellen en het eerste contact was prettig.

Hoe verliep het contact?

“Ik had een gesprek met mijn loopbaancoach Patricia. Dat contact voelde goed en toch wilde ik eerst zien of mijn gevoel klopte. Vertrouwen is voor mij belangrijk en ik deel niet snel vertrouwelijke informatie. Na een paar gesprekken merkte ik dat er een klik was en dat het goed zat. We kwamen er bij toeval trouwens achter dat we bij elkaar in de straat hebben gewoond.”

Wat was je plan?

“Zo snel mogelijk een nieuwe baan vinden. Ik trek snel de stoute schoenen aan en ben gaan rondvragen in mijn netwerk of er geen ingangen waren voor een gesprek. Patricia gaf me waardevolle tips om mijn zoektocht te ondersteunen. Ik besloot LinkedIn in te zetten door een oproep met de titel ‘Durf te vragen’ te delen. Ik was positief verrast hoeveel aandacht dat opleverde. Ook besloot ik mijn jurist te koppelen aan mijn werkgever, zodat ze samen afspraken konden maken over het beëindigen van mijn dienstverband. Zo kon ik al mijn energie steken in het zoeken van een nieuwe baan.”

Hoe kijkt Patricia terug op haar loopbaantraject?

“Anja is heel veerkrachtige en kordate dame. Tegelijkertijd deed het zoeken naar een andere baan ook wat met haar. Ik heb haar hierbij ondersteund en begeleid, rekening houdend met haar behoefte aan eigen regie. Ze startte vol zelfvertrouwen aan dit traject en ik merkte na een paar afwijzingen op sollicitaties, dat ze wat voorzichtiger werd. Via haar netwerk lukte het haar een andere baan te vinden en dat is haar meer dan gegund.”

Snel een andere baan

De nieuwe baan kwam onverwachts voor Anja. “Dat klopt. Via LinkedIn kwam ik in contact met Young Capital. Ze hadden een functie voor me in de financiële sector. Na mijn sollicitatiebrief en telefoongesprek mocht ik langs komen voor een speeddate. Na een informatieochtend was de speeddate. Daar stond 5 minuten voor en ik was met 2 minuten klaar.

Omdat het gesprek zó snel klaar was, kreeg ik het gevoel dat ik het had verknald. Toen ik de volgende ochtend niet werd gebeld, versterkte dat mijn gevoel.

Mijn man zei nog: “Joh, ze zijn eerst de afvallers aan het bellen en dan bellen ze jou”. Nou, hij had gelijk hoor. Om half vier werd ik gebeld dat ik het was geworden. Het heeft even geduurd voordat ik echt kon starten vanwege het coronavirus. Inmiddels ben ik volop gestart en leer ik ontzettend veel. Fijn om weer aan het werk te zijn!”.

Hoe kijk je terug op je traject?

“Het was fijn dat ik vrij snel een andere baan vond. De begeleiding van Patricia vond ik prettig en ze hielp me met duidelijke tips. Ik vind haar ook doelbewust. Ze komt haar afspraken na en ze is netjes op tijd met haar afspraken. Daar hou ik van.”

Heb je nog tips?

Jazeker. Zit je in eenzelfde positie als ik? Trek je stoute schoenen aan. Wacht niet af en gebruik LinkedIn. Voor mij werkte dat heel goed.