Joke Villanueva
HR-adviseur/HR business partner bij VORM

VORM & LENGG: Samen verzuim aanpakken, van 7,0% naar 2,5%

VORM en LENGG vonden samen dat het beter kon. In 2012 zijn ze begonnen om het verzuimcijfer van 7% naar beneden te brengen. De van origine Rotterdamse bouwontwikkelaar en LENGG herkenden in elkaar een mentaliteit van aanpakken.

Met focus op preventie en revalidatie wisten we samen het verzuimcijfer met ruim viereneenhalf procent te laten dalen naar ruim onder het landelijke gemiddelde in de bouw van 3,8%. Joke Villanueva, HR-adviseur/HR business partner bij VORM, vertelt over de ontwikkeling van afgelopen jaren. “Je kan nooit 0% verzuim hebben, een mens kan altijd ziek worden. Maar wat kun je eraan doen om dat zo laag mogelijk te houden?”

 

Preventief optreden

Door diverse werkzaamheden en functies zien ze bij VORM verschil tussen kantoor en de bouwplaats. “Een timmerman loopt op de bouwplaats meer fysiek risico dan een kantoormedewerker. We zien dan ook bij kantoorpersoneel meer mentale en bij uitvoerende collega’s meer fysieke klachten. Toch zien we bij die laatste groep medewerkers ook wel een stijging in mentale klachten.”

Samen met LENGG proberen we zo vroeg mogelijk interventies in te zetten. Een tijdje terug gaf een medewerker aan: “als ik zo verder moet werken, trek ik het niet meer. In zo’n geval bel ik LENGG direct voor een intake om preventief op te treden. Zij kijken dan samen met ons en de collega wat er wel en ook wat er niet gedaan kan worden. Hierbij kijken we ook naar de lopende zorg via bijvoorbeeld de huisarts. We willen niet dat voor de collega te veel zorgtrajecten door elkaar lopen.”

Bij VORM ervaren ze het prettig dat LENGG meerdere disciplines in huis heeft en daarin snel kan schakelen. Joke vertelt.

Inzicht om problemen te voorkomen

“Een medewerker is niet altijd zo duidelijk als in dit geval. Daarom zijn we blij met de mogelijkheid om inzicht te krijgen via Preventief Medisch Onderzoek.” vervolgt Joke haar verhaal. “Uit eerdere situaties is gebleken dat we verzuim kunnen tegengaan. Door in kaart te brengen waar iemand in de diverse functies tegen aan kan lopen.”

Hiervoor gebruiken we bij LENGG het Preventief Medisch Onderzoek. “Door deze gesprekken buiten het bedrijf te laten plaatsvinden en los van de beoordelingen voelt men zich vrij om hun ervaringen te delen. Zo ontdekken we samen waar we op moeten letten bij de verschillende functies.”

Snelle revalidatie door gedreven casemanager

In de praktijk ervaart Joke dat LENGG graag meedenkt en medewerkers net even wat verder gaan om het goed op te lossen. “Een medewerker kwam ziek thuis te zitten. 

De zorg kon hier niet goed en snel in helpen, dus voor spoedige terugkeer op de werkvloer was meer aandacht nodig.”

“Gelukkig heeft een gedreven casemanager snel de juiste en beschikbare specialist weten te vinden. Iets dat ik als HR medewerker nooit had kunnen realiseren. LENGG heeft expertises en een netwerk in huis dat ik niet heb.”

“Het eerste gesprek in 2012 was met Roel Swijnenburg, hij wist op een heel goede en pragmatische manier met ons om te gaan. En nog steeds heb ik direct contact met hem. Ook de communicatie met de casemanagers en de professionals van de procedures en evaluaties verloopt heel fijn. Dit maakt LENGG een partner waarbij ik met al mijn vragen terecht kan.

Kortom, waar onze vorige arbo-partner wat log werkte, ben ik enorm tevreden over de samenwerking!”

Met focus op preventie en revalidatie wisten we samen het verzuimcijfer met ruim 4,5% te laten dalen naar ruim onder het landelijke gemiddelde in de bouw van 3,8%.