Jan Antonissen (63 jaar)
Oud-cliënt

Was ik maar veel eerder bij jullie terecht gekomen

In mei 2019 viel Jan Antonissen (63 jaar) uit tijdens zijn werk met flinke rugklachten. Hij was aan het werk in de tuin en kwam niet meer overeind. Hij ging aan de slag met een fysiotherapeut en na 30 behandelingen ging het nog niet veel beter met hem. Hij kwam bij LENGG voor een revalidatietraject en vertelt welke grote stappen hij heeft genomen.

“De rugpijn kwam op een moment dat ik al best wat voor mijn kiezen had gekregen. Zes jaar geleden kreeg mijn vrouw in bed een herseninfarct. Ze heeft nog geprobeerd me wakker te maken hoorde ik later van haar. Door dit infarct liep ze hersenschade op en is ze eenzijdig verlamd. Later bleek dat ze afasie heeft, wat betekent dat zij moeite heeft met taal. We gingen met elkaar communiceren door dingen aan te wijzen en waarbij we elkaar vaak vragen stellen. Ons leven veranderde ingrijpend hierdoor. Sindsdien slaap ik slecht, hooguit twee uur per nacht. Begin 2019 kreeg ze ook nog eens 3 tia’s achter elkaar. Ze belandde in het ziekenhuis en ging hierna 9 weken revalideren in een verzorgingshuis. Gelukkig kwam ze daarna thuis. Het vervelende was dat ik niet lang hierna zelf in de lappenmand kwam. Ik was aan het werk in de tuin en kwam bijna niet meer overeind door de pijn in mijn rug. Werken lukte niet meer en ik kwam letterlijk vast te zitten. Dat terwijl ik ook de zorg had voor mijn vrouw.”

Dat klinkt intens Jan

“Dat was het ook. Dat ik slecht sliep, hielp me ook niet. Steeds opnieuw beleefde ik in bed dat mijn vrouw naast me lag met een herseninfarct en me wakker probeerde te maken. Ik sliep door en heb er niets van gemerkt. Mijn schuldgevoel was intens. Ik kon het niet van me af zetten. Je moet het zien als een film die steeds werd afgespeeld in mijn hoofd. Hier heb ik hulp voor gekregen in de afgelopen jaren. Ik kreeg therapie, praatte met lotgenoten. Dat was fijn en verlichtte me wel. Maar de film bleef ’s nachts voorbij komen in mijn hoofd.”

En toen kreeg je rugklachten

“Van de een op andere dag zat mijn rug vast. Bewegen ging lastig, werken lukte niet meer. Ik ga niet snel bij de pakken neer zitten en wilde me graag beter voelen. Na 30 fysiotherapie behandelingen merkte ik nog geen merkbaar resultaat. Mijn dochter heeft eerder een revalidatietraject bij jullie gedaan en was te spreken over jullie aanpak en dat een heel team met je aan de slag gaat. Ze zei: “Pap, ik denk écht dat je ze moet bellen. Het zou goed voor jou kunnen werken”. Ik heb er goed over gesproken met haar en uiteindelijk besloot ik een verwijzing te vragen bij mijn bedrijfsarts. Zo kwam ik in november 2019 bij jullie terecht. Wat voor mij een groot voordeel is: jullie zitten letterlijk bij mij om de hoek dus de reisafstand was prima te doen op de fiets.”

Welke verwachting had je?

“Eigenlijk liet ik het op me afkomen. Ik hoopte op minder klachten maar had geen concrete doelstelling bedacht als je daarop doelt. Ik wist wel dat het contact met jullie goed voelde en dat mijn dochter heel blij was met jullie aanpak.”

 

Kun je meer vertellen over je traject?

“Als eerste kreeg ik lessen over pijn. Dat gaf me veel inzicht. Daarna ging ik met verschillende behandelaren aan de slag. Ik werd lichamelijk uitgebreid getest en we keken hierbij naar wat ik nog wel kon. We gingen mijn rugspieren trainen. Ik ging soms wat voortvarend aan de slag en dan moest ik afgeremd worden. Jullie leerden me naar mijn lijf te luisteren en tussendoor rust te nemen. Wat mij het meest heeft geholpen is begeleiding van Hanne (GZ-psycholoog). Ik kreeg EMDR therapie om mijn trauma aan te pakken, zodat ik beter kon slapen. Dat was heel pittig want ik moest actief terug gaan denken aan die nacht. Na 5 behandelingen merkte ik een enorm verschil. De herinnering en de emoties aan die nacht werden minder. Ik ging beter slapen en mijn rug profiteerde daarvan. Eigenlijk kreeg ik veel meer rust. Wat een verademing. Ik wist niet zo goed wat me over kwam en dacht in het begin: de herinneringen aan die nacht komen wel weer terug. Maar nee, dat gebeurde niet. Het fijne was dat ik dit ook met mijn vrouw kon delen. Als ik een afspraak had gehad, dan wilde ze alles weten. Dat voelde minder alleen. Mijn schuldgevoel is enorm verminderd. Dat zorgde ervoor dat ik beter om kan gaan met mijn vrouw. Het gevolg hiervan is dat zij ook veel rustiger geworden. We zijn allebei zo blij hiermee en het is echt een wereld van verschil.”

Hoe gaat het nu met je?

“Heel goed. Mijn leven is zó veranderd joh. Kun je je bijna niet voorstellen. Ik ben veel vrolijker, heb meer energie en hoor ook terug van mijn omgeving dat ik zo veranderd ben. Ik wilde ook graag een verlenging van mijn traject bij jullie. Het voelde zo goed en de resultaten werden steeds beter. Dat ging jammer genoeg niet. Was ik jullie maar veel eerder tegen gekomen bedenk ik me wel eens. Dat had ik mezelf gegund.”

Wat wil je andere patiënten adviseren?

“Ik kan een traject bij jullie echt iedereen aanraden! Ga alsjeblieft naar je behandelend arts en vraag om een compleet pakket. Geen losse behandelingen, maar alles in één. Een voorwaarde is denk ik wel dat je jezelf helemaal open moet stellen. Voor mij was dat niet makkelijk en toch heeft het me zoveel opgeleverd. Mijn wereld is écht veranderd. Dat gun ik anderen ook en daarom deel ik graag mijn verhaal.”