Marcelle
Oud-cliënte

“Zoek een loopbaanadviseur en stap uit je comfortzone”

Acht jaar werkte Marcelle (45 jaar) op de administratie van afdeling radiologie in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Totdat ze begin 2018 uit viel met een burn-out. Een periode van herstellen en vooral haarzelf leren kennen brak aan. Samen met Ilse Bunk (loopbaanadviseur LENGG) ging ze onderzoeken welke baan bij haar past en waar ze energie van krijgt.

Die burn-out zag ik niet aan komen.

“Ik dacht dat een weekje vrij me wel goed zou doen. Na die week had ik gewoonweg geen energie meer. Mijn huisarts stelde vast dat ik een burn-out had. Hij adviseerde me 6 weken niets te doen. Veel te lang vond ik dat en ik besloot dat 4 weken het maximale was. Na een paar weken kreeg ik zelf ook door dat het herstel wel langer zou gaan duren. Ik voelde boosheid, had continu een brok in de keel en kon mijn emoties niet uiten. Een aantal maanden later startte mijn behandeling bij een psycholoog.”

Samen kwamen we erachter waarom ik emotioneel zo op slot zat.

“In mijn jeugd heb ik veel meegemaakt. Hierdoor leerde ik op jonge leeftijd om voor anderen te zorgen. Was iemand boos of gekwetst? Dan zorgde ik ervoor dat het opgelost werd. Ik kwam erachter dat ik hoogsensitief ben en me snel verantwoordelijk voel. Ineens begreep ik ook waarom ik vast was gelopen in mijn huidige baan. De vraag was dan ook of mijn baan nog wel bij me paste”.

Ik ging in overleg met mijn werkgever.

“Samen besloten we LENGG in te schakelen met als doel andere werkmogelijkheden te gaan onderzoeken. Ondanks de reisafstand en mijn vermoeidheid, besloot ik ervoor te gaan. Loopbaancoach Ilse heeft een warme, rustige uitstraling en luistert ook nog eens goed. Mijn privéleven was onrustig en ook dat deel betrok Ilse bij mijn zoektocht. Dat vond ik een verademing. Zo kwam ik op een punt dat ik me over gaf en begon met loslaten.”

Dat loslaten heeft haar loopbaancoach Ilse van dichtbij mee gemaakt “Van het begin af aan ging ze op een moedige manier de confrontatie aan met zichzelf”. Voor haar is Marcelle de ideale kandidaat, ze pakte alle kansen aan en werkt grondig. Het voordeel is ook dat ze verder was in haar herstelproces en dat het haar minder moeite koste om haar oude werk los te laten. Zo konden we samen snel tot de kern komen van haar vraag op werkgebied: ‘Waar kan ik mijn talenten inzetten en waar liggen mijn drijfveren?’.

Marcelle kreeg steeds meer vertrouwen in zichzelf en ging actief op zoek naar een nieuwe baan.

“De goede tools om te leren solliciteren hielpen me in mijn zoektocht. Ik besloot spontaan bij bedrijven binnen te stappen om te kijken of ze mensen zochten. Uiteindelijk viel mijn oog op de functie van afdelingsassistent in ons ziekenhuis. Bij ontslag van patiënten zorg ik voor het weer op voorraad zijn van de kamers/suites en zorg ik dat de ruimte weer hygiënisch schoon is voor de volgende patiënt. Een ideale baan: geen ‘denk-functie’ maar een ‘doe-functie’. Ik ging in gesprek en het afdelingshoofd had er alle vertrouwen in dat ik dit prima kon doen. Sinds drie maanden werk ik hier en ik merk dat mijn energie steeds meer toe neemt. Hier zit ik op mijn plek.”

Ilse is trots op haar.

“De punten uit de loopbaanheroriëntatie wisten we snel te vertalen naar juiste zoekrichtingen. Daarnaast is voor Marcelle de sfeer bij een bedrijf erg belangrijk, daarom koos zij ervoor om op eigen initiatief spontaan bij bedrijven binnen te stappen om te voelen hoe de sfeer is. Dat past heel goed bij haar. Uiteindelijk vond ze intern een passende functie en heeft ze op eigen kracht de overstap gemaakt. Dat geeft haar doorzettingsvermogen aan”.

Hoe gaat het nu met Marcelle?

“Ik heb mezelf weer gevonden en mijn leven is behoorlijk veranderd. Ik heb een andere baan, mijn relatie beëindigd en een nieuwe woning gevonden. Ook heb ik ervoor gekozen om het contact met mijn vader op een laag pitje te zetten om mezelf te beschermen. Waar ik eerst de regie kwijt was, heb ik die weer gepakt. Daar ben ik Ilse en LENGG dankbaar voor. Dus past je baan niet meer? Zoek een loopbaanadviseur die bij je past zodat je uit je comfortzone kunt stappen. Heb je twijfels? Geef het een kans”.

Kan een medewerker niet terugkeren in de eigen functie, dan moet je zorgen voor begeleiding naar ander werk.

Dit kan binnen of buiten de organisatie. Dit heet het tweede spoor. Bij zo’n re-integratie gaan we deskundig en zorgvuldig te werk. We kijken naar wat iemand nog wél kan en zijn realistisch. Na een persoonlijk intakegesprek met de medewerker volgt een concrete trajectbeschrijving.

Tijdens het traject wordt de voortgang, de werkwijze en de samenwerking regelmatig geëvalueerd. Ook maken we heldere afspraken over de duur ervan. Interesse? Dan wordt het tijd voor een kop koffie met een LENGG consultant.

Ik heb mezelf weer gevonden en mijn leven is behoorlijk veranderd. Ik heb een andere baan, mijn relatie beëindigd en een nieuwe woning gevonden. Waar ik eerst de regie kwijt was, heb ik die weer gepakt.