Maatwerk behandeling van aanhoudende duizeligheid door multidisciplinaire aanpak

Aanhoudende duizeligheid kan je leven flink overhoop gooien. Autorijden gaat niet meer, een stukje lopen is vaak al een uitdaging – laat staan werken of een leuk uitstapje maken. Bij LENGG ontwikkelden we een multidisciplinaire aanpak waarmee we mensen helpen hun klachten beter onder controle te krijgen. We besteden daarbij aandacht aan zowel het lichaam als aan de geest. Dat maakt onze aanpak een methodiek waarin we vertrouwen. Mensen uit allerlei delen van het land hebben ons revalidatiecentrum inmiddels gevonden.

Bij LENGG geloven we dat een gecombineerde behandeling een positief effect kan opleveren bij aanhoudende duizeligheid. De klachten zijn namelijk zó impactvol, dat ze naast de fysieke invloed ook de mindset en het gedrag van patiënten in negatieve zin beïnvloeden. Ga maar eens na: als je last hebt van duizeligheid dan kan een geringe beweging van jezelf of in de omgeving al voor klachten zorgen. Wat mensen met deze klachten doen, moeten ze vaak zorgvuldig plannen. Echter overbelasten ze hun lichaam hier nog te vaak bij, omdat het lastig is om goed in te schatten wat wel en niet mogelijk is.

Ook psychisch heeft aanhoudende duizeligheid grote gevolgen. Het kan ontstaan van de ene op de ander dag, bijvoorbeeld door een ontsteking van de evenwichtszenuw. Je bent daarna ineens afhankelijk van anderen, waardoor je je autonomie verliest. Er is angst: want wat als je nu ineens duizelig wordt terwijl je op de fiets zit of in de supermarkt staat? Ook is er een gevoel van machteloosheid. Het lichaam waar je altijd op kon vertrouwen, doet ineens niet meer wat je wil. En er lijkt niets aan te doen. Veel mensen met duizeligheidsklachten zijn al bij verschillende zorgverleners geweest, zonder dat het echt iets opleverde.

Aanpak voor lichaam én geest

LENGG ontwikkelde daarom een multidisciplinaire aanpak voor duizeligheidsklachten. Dat betekent dat we in één behandeltraject aan de slag gaan met zowel de psychische als de lichamelijke gevolgen. Het fysieke gedeelte gebeurt met een vestibulair fysiotherapeut (iemand die aanvullend is geschoold in de werking van het evenwichtssysteem). Met oefeningen en door meer inzicht te krijgen van hoe de duizeligheid ontstaat en waar controle op uitgeoefend kan worden, krijgt de patiënt meer grip. Daarnaast is er begeleiding van een psycholoog, ergotherapeut en/of haptotherapeut. Net wat bij de vragen, wensen en klachten van de individuele patiënt past. Daarin wordt ook onderscheid gemaakt in begeleiding online of op locatie, afhankelijk van de omstandigheden per patiënt.

Centraal in de aanpak staat: balans. Leren hoe je je grenzen kunt (h)erkennen. En hoe je gedurende de dag kunt zorgen voor een optimale verdeling van belasting en belastbaarheid. En het in balans brengen van lichaam en geest, door patiënten te helpen reflecteren op hun gedrag en gedachten. Daarbij streven we naar het herprogrammeren van het systeem en het uitbouwen van de belastbaarheid. De verschillende behandelaren in het team werken nauw samen, om het resultaat voor de patiënt zo goed mogelijk te krijgen. En dat is: aan het eind van het traject met minder klachten en meer zekerheid ons pand verlaten.

Voor wie is het bedoeld?

Het multidisciplinaire traject bij LENGG is bedoeld voor mensen met complexe aanhoudende duizeligheidsklachten. Dit zijn mensen die vaak al bij verschillende zorgverleners zijn geweest. Een specialist – zoals een neuroloog of een KNO-arts – heeft andere diagnoses die duizeligheid kunnen veroorzaken uitgesloten.

Wil je graag meer weten? Neem dan contact op met Tessa van Aken via 078 – 30 31 234.