Voorkomen is beter dan genezen. Het is een alom bekende wijsheid die voor iedere situatie geldt. Ook – of beter gezegd – juist voor verzuim op de werkvloer. Preventie van arbeidsverzuim lijkt misschien een kostenpost, maar investering hierin betaalt zich dubbel en dwars terug. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.
Om maar meteen met de deur in huis vallen: verzuim op de werkvloer is ontzettend kostbaar. Gemiddeld kost verzuim € 250,- tot € 400,- per dag, per zieke werknemer. Vaak moet het salaris volledig worden doorbetaald, zeker in de eerste periode. Bij sectoren als de zorg en het onderwijs zijn medewerkers onmisbaar. Dat betekent dat er ook nog eens direct vervanging moet worden ingeschakeld. Dat brengt dubbele kosten met zich mee.
Het investeren waard
Het investeren waard
LENGG begeleidt bedrijven in hun verzuimbeleid. We zien daarin dat op het vlak van preventie nog veel blijft liggen. Preventie lijkt duur – er komt in één keer een offerte waar alle kosten op staan. En dat terwijl we weten dat het bedrag dat je in preventie investeert zich uiteindelijk volledig terugbetaalt. Hoe komt dat?
Praktijkvoorbeeld
LENGG heeft een bouwbedrijf als klant. Je zou zeggen: zwaar werk, dus veel verzuim. Maar dat is niet zo. Dit bedrijf doet namelijk veel aan verzuimpreventie. We zien dat dit ervoor zorgt dat mensen fit en vitaal blijven. En als er toch iets is, speelt het bedrijf hier snel en goed op in. Waar nodig met de hulp van LENGG. Dit zorgt ervoor dat de verzuimcijfers van dit bedrijf laag zijn, en dat de mensen die er werken erg tevreden zijn over hun werkgever. Dat heeft ook weer een positieve invloed op de arbeidsethos in het bedrijf.
Menselijk kapitaal
Wanneer je inzet op preventie, worden minder medewerkers ziek. Neem als voorbeeld een burn-out. Nu horen we vaak dat collega’s zo’n diagnose al van mijlenver zagen aankomen. Wanneer een werkgever meteen op die eerste signalen inspeelt, wordt de kans dat iemand uiteindelijk uitvalt veel kleiner.
Als een bedrijf inzet op preventie, dan laat dit de medewerkers zien dat er in hen wordt geïnvesteerd. Dat de werkgever het belangrijk vindt dat het goed met hen gaat. En dat zij hier op een prettige manier kunnen blijven werken. Ook dat besef bij medewerkers zorgt ervoor dat ze minder snel ziek worden. Ze voelen zich verbonden met hun werkgever, waardoor ze eerder bereid zijn een stapje meer te zetten als dat nodig is.
Wist je dat
je als werkgever vanuit de arbowet verplicht bent om een PMO (periodiek medisch onderzoek) aan te bieden aan je medewerkers? Zo’n onderzoek richt zich ook op preventie, en kan worden uitgevoerd door LENGG.
Wat is belangrijk om verzuimpreventiebeleid te laten slagen?
Neem verzuim serieus. Zorg dat medewerkers weten bij wie ze terecht kunnen. Bij ziekte, onvrede of conflicten. Investeer als werkgever in periodieke gesprekken met medewerkers, om te peilen hoe het met hen gaat. Kijk ook kritisch naar het aannamebeleid en voer frequent verzuimgesprekken als medewerkers zich vaak ziek melden. Een werkgever kan de medewerker helpen om verder verzuim te voorkomen.
LENGG begeleidt organisaties met succes naar lagere verzuimcijfers. Door te kijken naar bestaand verzuim en daar beleid op te voeren. Maar ook door in te zetten op actieve preventie voor verzuim. We houden korte lijnen met leidinggevenden en voorzien hen van advies en begeleiding op maat. Een gezonde organisatie is belangrijk voor iedereen. Daar investeer je toch in?
Meer weten over de mogelijkheden van verzuimpreventie bij LENGG? Kijk op onze website of neem contact op met Nathalie Kik via 078-3031234 of n.***@le***.nl