Zeven tips voor het goed inrichten van je thuiswerkplek

Het thuiswerken is gemeengoed geworden. Veel werknemers zitten de hele week of een groot deel van de week thuis. En het ziet ernaar uit dat het thuiswerken een belangrijke rol houdt, ook als het straks niet meer tot de corona adviezen behoort. Voor LENGG is een goede balans in werk en leven belangrijk. En daar hoort een goede, prettig ingerichte werkplek ook bij. Zo kun je klachten van lichaam en geest voorkomen. Zeven tips van ergotherapeut Tessa van Aken om je werkplek goed in te richten.

Tip #1 Verhoog je laptop

Tessa: “Veel mensen werken thuis op een laptop. Nadeel is dat je dan lange tijd omlaag kijkt. Dat is slecht voor schouders en nek. Je kunt dit heel makkelijk voorkomen. Leg een dik boek onder je laptop. In een ideale situatie is de bovenste rand van je scherm op ooghoogte. Dat is best hoog. Maar in principe is iedere verhoging in de richting al mooi meegenomen.”

Tip #2 Investeer in een los toetsenbord en een losse muis

“Het is voor je houding het best als je beeldscherm 50 tot 60 centimeter bij je vandaan staat. Als je typt en muist op de laptop, is dat niet mogelijk. Dan krijg je op de lange termijn klachten. Het aanschaffen van een los toetsenbord en een losse muis is een slimme keuze. Als je je beeldscherm ophoogt met een boek, zoals in tip 1 staat, heb je sowieso een losse muis en toetsenbord nodig.”

Tip #3 Match de juiste stoel en tafel

“Zoek in huis naar een stoel en tafel die goed bij je lengte passen. Bovendien moeten de stoel en tafel in hoogte ook bij elkaar passen. Hoe je dat meet? Daar is een handige vuistregel voor. Leg je rechterhand op je rechterschouder, en laat je arm/elleboog langs je lichaam vallen. De zit-/tafelhoogte is perfect als je elleboog nu dezelfde hoogte heeft als bovenkant van het tafelblad.”

Tip #4 Sta regelmatig even op

“Voor de hand liggend, maar o zo belangrijk: zorg voor beweging in je dag. Zet je timer gedurende de werkdag steeds op een uur, en pauzeer dan even. Sta op, loop een rondje door huis, loop trappen, draai je schouders en nek. Vaak voel je dan ineens dat je niet helemaal goed zat, waardoor je kunt corrigeren. Gegarandeerd dat je na je korte pauze weer energiek aan het werk kunt!”

Tip #5 Maak praatjes

“Tuurlijk, je spreekt genoeg mensen. Misschien ga je van de ene Teams vergadering naar de andere. Maar wat ik hier bedoel is: even over koetjes en kalfjes praten. Babbel met een huisgenoot, loop een rondje en praat met de buurman of bel een collega en vraag hem naar zijn weekend. Als je thuis zit ben je geneigd alleen maar door te knallen. Maar deze informele praatjes maak je op kantoor ook. Het geeft ruimte in je hoofd. Dus heb hier ook aandacht voor als je vanuit huis werkt.”

Tip #6 Geen bammetje achter de laptop: maak tijd voor de lunch

“Rommelende maag rond het middaguur? Ga naar een andere ruimte in huis en maak een lekkere lunch voor jezelf. Neem de tijd om dit in alle rust op te eten. Gebruik je lunchpauze ook echt als rustmoment. Veel mensen denken dat ze productief zijn als ze alleen maar achter die computer blijven zitten, maar dat is niet zo. Het productiefst ben je als je inspanning en ontspanning op een goede manier afwisselt. Je kunt bij mooi weer ook kiezen voor een fijne lunchwandeling. Probeer het maar eens uit!”

Tip #7 Einde van de werkdag? Laat je werk achter je

“Richt je werkplek zo in, dat je je werk ook weer achter je kunt laten. Dat je de deur dicht kunt doen als je klaar bent. Normaal sluit je de dag af door je reis naar huis. In de auto, op de fiets of te voet denk je nog eens na over wat je gedaan hebt en maak je de overgang van werk naar privé. Als je thuiswerkt, is het ook een goed idee om je dag af te sluiten met een wandeling of fietsrit. Zo haal je het werk gemakkelijker uit je hoofd.”