Beatrijs Vaessens
Oud-cliënt

De gesprekken met de loopbaanadviseur verbreedde mijn blik

Onlangs maakte Beatrijs Vaessens de overstap van het onderwijs naar de zorg. En naar tevredenheid. De stap zette ze onder meer dankzij het loopbaanadviestraject bij LENGG. “Tijdens het traject kreeg ik duidelijk zicht op de dingen die ik graag doe én goed kan.”

Jarenlang werkte Beatrijs in het basisonderwijs. Ze deed het graag. Maar het was ook zwaar. In de avonden lesdagen voorbereiden of opdrachten nakijken was geen uitzondering. Tot ze op een moment uitviel op het werk, en langdurig ziek werd. Zo kwam ze in eerste instantie bij LENGG terecht. “De intake was prettig. Het was fijn dat ik open kon zeggen: dit is er aan de hand.” Die eerste gesprekken gingen over waar ze tegenaan liep in het onderwijs. En via tests en door te praten kwam ze erachter wat haar unieke capaciteiten zijn. “Van dingen die je goed kunt, denk je al snel: dat kan toch iedereen? Maar door het traject bij LENGG besefte ik: nee, dit kan ík heel goed. Bij mij is dat: het aanvoelen wat een ander nodig heeft, en daar goed op aansluiten. Ik weet nu: dit is iets waar ik in uitblink.”

Kan het ook anders?

Korte tijd keerde Beatrijs daarna als remedial teacher terug in het onderwijs, tot die functie kwam te vervallen. Ze keerde terug bij LENGG. Maar de insteek was nu: hoe ontwikkel ik mijn loopbaan verder? Terug naar als lerares voor de klas bleek lastig, en zou op termijn opnieuw ziekmakend zijn. “De gesprekken met loopbaanadviseur Mirjam waren prettig. Ze luisterde goed naar me, en ze was kritisch. Is het onderwijs de enige plek waar jij kunt floreren? Dat hielp me om mijn blik te verbreden.”

Via de gemeente waar ze woont, plande Beatrijs drie coachingsgesprekken. Zo kon ze ontdekken of werken in zorg en welzijn iets voor haar zou zijn. Ondertussen sprak ze hier ook steeds met haar loopbaancoach bij LENGG over. Het antwoord bleek positief.
Beatrijs werkt inmiddels een variabel aantal uur per week in een zorginstelling waar ouderen met dementie wonen. Daarnaast doet ze een opleiding over dementie. “Mirjam leerde me om beter naar mezelf te luisteren. Wat wil ik? En om daarbij de dingen die ik goed kan, hoog te houden.” Voor Beatrijs is de zorg een goede keuze geweest. “Mijn talent om naar anderen te luisteren komt ook hier van pas. Ik wil dat de mensen met wie ik werk voelen: ik ben er nog, ik tel mee. Dat doe ik door hen autonomie te laten ervaren. Dat is zó belangrijk. Voor kinderen, maar ook voor mensen met dementie. Het gevoel dat jij meetelt. En ik haal daar dan weer heel veel voldoening uit.”

Betere balans

De stappen die Beatrijs nam richting haar nieuwe job, nam ze zelf. Maar ze had wel veel steun aan de gesprekken met haar loopbaanadviseur Mirjam. De gesprekken gaven richting en zelfvertrouwen. En ze heeft nog een paar gesprekken staan, ter afronding. “In het onderwijs had ik vaak het gevoel nooit klaar te zijn. Als ik nu klaar ben met werken, is het ook echt klaar. Ik kan me buiten werktijden focussen op mijn kinderen en mijn vrije tijd. Mijn leven is nu veel beter in balans. En daar ben ik dankbaar voor.”