De How-to van het coronavirus

Het coronavirus is het gesprek van de dag en desinfecterende handgels vliegen als warme broodjes over de toonbank. Waarom krijgt het coronavirus zoveel aandacht? Het lijkt toch op de griep? Ja, dat klopt. Alleen heeft het coronavirus een hoger besmettingspercentage. Daarom maakt de World Health Organization (WHO) zich zorgen over de impact op de samenleving. Wat moet en kun je als werkgever doen lees je in dit blog.

Wanneer spreek je over een mogelijke besmetting?

Er wordt gedacht aan een besmetting als iemand last heeft van hoesten en/of kortademigheid, ten minste 38 graden koorts heeft en in de afgelopen 14 dagen in het risicogebied (China, Iran, Singapore, Zuid-Korea of Noord-Italië) is geweest óf in contact is geweest met een bevestigde geïnfecteerde patiënt.

Wat zijn je verplichtingen?

Zorgen voor een veilige werkplek, dat als allereerste. Dit doe je door de juiste informatie op te halen, zodat je het personeel kan inlichten over het virus. Het is belangrijk dat je duidelijk vertelt wat de symptomen zijn en je medewerkers attendeert op de hygiënevoorschriften. Daarnaast is het van belang om kort en snel te schakelen met je medewerkers die (milde) griep- en hoestklachten vertonen. Vraag ze sneller dan normaal om telefonisch contact op te nemen met jou en de huisarts.

Een extra optie is te overwegen om het ‘groeten zonder aanraking’ te hanteren. Direct contact, zoals handen schudden wordt op deze manier vermeden. Het risico van overdracht via de handen wordt aanzienlijk verminderd.

De WHO vraagt werkgevers om:

  • de werkplek regelmatig te reinigen met ontsmettingsmiddel
  • je medewerkers te stimuleren regelmatig hun handen te wassen
  • te zorgen voor genoeg zeepdispensers, papieren zakdoeken en afgesloten prullenbakken
  • een plan van aanpak te maken als iemand symptomen vertoont
  • thuiswerken te promoten (indien mogelijk)

Bij een plan van aanpak moet je onder meer de volgende vragen beantwoorden:

  • Welke ruimte moet gebruikt worden voor isolatie van de zieke medewerker?
  • Welke medewerkers lopen een hoger risico, zoals mensen met hart- en longaandoeningen of suikerziekte? Ook is het verstandig om een oogje in het zeil te houden op oudere werknemers.

Doorbetalen van het loon vanwege coronavirus

De normale regels bij ziekte gelden ook voor COVID-19, oftewel het coronavirus. De medewerker dient zich ziek te melden en de door jullie gehandhaafde procedures te volgen, zoals bijvoorbeeld het contacteren van je arbodienstverlener. Dezelfde regels als bij andere ziektes worden gehanteerd voor het doorbetalen van het loon. Is je personeel tijdelijk niet of minder inzetbaar en werken ze de komende 2 tot 24 weken minstens 20% minder, dan kun je werktijdsverkorting aanvragen.

Daarnaast ben je als werkgever verplicht het loon van je medewerker door te betalen als zij door het RIVM zijn geadviseerd om thuis te blijven, zodat verdere verspreiding voorkomen wordt. Dit geldt ook als de medewerker uit voorzorg in quarantaine is geplaatst.

Corona-angst

Bij sommige mensen is er sprake van de zogeheten corona-angst. Als zij zonder aanleiding weigeren hun werkzaamheden te verrichten, mag de loonbetaling worden stopgezet met een waarschuwing vooraf. Of de medewerker moet zelf verlofdagen opnemen.

Calamiteitenverlof

Wat nu als een kind opgevangen moet worden, omdat de school dicht is gegaan of het kind ziek is? Hiervoor kun je calamiteitenverlof en kort verzuimverlof inzetten. Deze zijn alleen voor korte duur. Zorgverlof kan worden aangevraagd als een ziek familielid langer dan een paar uur zorg nodig heeft.

Voor werkgevers in het onderwijs en de kinderopvang

Ben je een werkgever in de branche onderwijs en/of de kinderopvang? Kijk dan op de website van het RIVM voor veel gestelde vragen die specifiek gericht zijn op jouw branche. Je vindt hier antwoord op vragen zoals ‘Moeten scholen en universiteiten hun deuren sluiten?’.

Zijn je vragen op het moment nog niet beantwoord? Rijksoverheid heeft een lijst met veelgestelde vragen voor werkgevers opgezet.