Wouter Vromans
Oud-cliënt

Duizeligheid de baas dankzij revalidatie LENGG

“Ik durf weer te vertrouwen op mezelf en op mijn lichaam”

Tijdens een revalidatietraject bij LENGG leerde Wouter Vromans zijn energie beter verdelen, en lukt het hem beter met zijn duizeligheidsklachten om te gaan. “De kinderen op bed leggen, ‘s avonds de deur uitgaan: het kán weer. Zelfs verder vooruit kijken, zoals naar werk, is een reële optie.”

Golven van duizeligheid, gecombineerd met drukkende, klemmende hoofdpijn. Wouter Vromans kreeg in de afgelopen jaren aanvallen van duizeligheidsmigraine. Niet één keer, maar vaak, heel vaak. Hij hield er restklachten aan over. Want ook buiten de aanvallen om bleef hij duizelig. “Bewegende beelden voor mijn ogen, zo erg dat ik ervan ga wankelen. Bukken of draaien maakt het nóg erger”, vertelt hij. “Dan ben je ineens aan het huis gekluisterd. Want het verkeer inschatten, dat lukte me door de duizeligheid niet meer. Ook iets simpels als de trap oplopen lukte op de slechtste momenten niet: het gevaar dat ik eraf zou vallen, was te groot.” Daar sta je dan, als vader van jonge kinderen, met klachten die je sterk in je bewegingsvrijheid beperken. “Ik moest ‘s middags gaan slapen. En ‘s avonds lag ik al om een uur of zes, zeven in bed. Zo veel energie kostte het me. Want je bent continu bezig met stabiliseren. Doodvermoeiend was het.”

Het klopte precies

Bij de neuroloog en de KNO-arts werd duizeligheidsmigraine geconstateerd. Voor de bijkomende klachten kon het ziekenhuis niet veel betekenen. Via de huisarts en na consulten van een eerstelijns fysiotherapeut en een psycholoog, kwam Wouter bij LENGG terecht. “Ik had al zo veel gedaan en geprobeerd. En toen kwam ik hier: er was meteen veel herkenning. ‘Heb je dit en dit?’ En dat klopte dan precies. Bij LENGG zijn de behandelaren goed op de hoogte van duizeligheid en triple P.D. (persisterende positionele perceptie duizeligheid, red.) En ze konden zich bijzonder goed inleven in wat ik nodig had om met de klachten te leren dealen.”

Een wereld van verschil

Met een in duizeligheid gespecialiseerd multidisciplinair team bij LENGG, ging Wouter aan de slag. “Het waren vaak simpele oefenen, met groot effect. Daarmee leerde ik het bewegende beeld voor mijn ogen stilzetten, stabiliseren. Dat ik met mijn dagindeling invloed heb op mijn gevoel en mijn duizeligheid, was voor mij een belangrijk inzicht. De ergotherapeut liet me zien hoe ik met kleine ingrepen mijn batterij tussentijds op kon laden.” Als voorbeeld noemt hij een afspraak, waar hij met de auto naartoe werd gebracht. Het rijden is vermoeiend voor iemand met duizeligheidsklachten, vanwege de bewegende beelden rondom de auto. “Ik was gewend om meteen bij aankomst naar een afspraak te gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook even in de auto blijven zitten, je hoofd tot rust laten komen, en dan pas de deur opendoen. Zoiets simpels maakt voor mij een wereld van verschil.”

Vertrouwen terug

“Het belangrijkste dat het revalidatietraject bij LENGG me heeft gebracht, is vertrouwen in mezelf en mijn lichaam. Dat is nu weer terug. Waardoor ik dingen ook gewoon weer aandurf.” Wouter weet nu beter wat zijn duizeligheid triggert, en hoe hij zijn klachten in de hand kan houden of verminderen. “De kinderen op bed leggen, ‘s avonds de deur uitgaan: het kán weer. Zelfs verder vooruit kijken, zoals naar werk, is een reële optie. De bewegende beelden zijn niet weg, maar ik weet nu wel hoe ik met deze klachten om moet gaan. En dat helpt mij om het leven weer in te delen zoals ik wil, stap voor stap.”