Chris Heijt
Oud-cliënt

“Hoe moeilijk de verandering ook is,
doe het”

Aldus Chris Heijt (57). Hij werkte een aantal jaar bij Kiwa Compliance als projectleider/adviseur. Hierbij inventariseerde hij panden op gevaarlijke materialen zoals asbest. Kreeg in juli 2016 een hartinfarct en werd geopereerd voor vier bypasses. Hij was toen 54 jaar. Een periode van revalideren en herstellen volgde. Tot het moment kwam dat hij weer aan de slag ging in zijn werk en al snel bleek dat zijn huidige (kantoor)functie niet meer geschikt was. Lichamelijk en mentaal was deze te zwaar voor hem geworden. Zijn werkgever had geen passende functie en bracht hem in contact met LENGG voor een loopbaantraject. Boos en met een gevoel van afwijzing kwam hij op zijn eerste gesprek bij zijn loopbaancoach Patricia Niessink.

“Ik zie me nog zitten tegenover Patricia. Met mijn armen over elkaar, want ik wílde helemaal geen andere baan. Was er klaar mee om voor de zoveelste keer me te moeten omscholen voor een andere baan. Eigenlijk was ik bang om alles te verliezen waar ik zó hard voor had gewerkt. Daar kwam ook bij dat ik vijftig plusser ben en de arbeidsmarkt toch lastiger is voor deze categorie werkzoekenden. Ik had er een hard hoofd in, terwijl ik van nature positief ingesteld ben”.

Patricia ging met hem in gesprek en stap voor stap gingen ze samen onderzoeken wat zijn mogelijkheden op de arbeidsmarkt waren.

“Zo keken we eerst naar wat ik vroeger bijvoorbeeld wilde worden. Dat was trambestuurder. Ook ging ik aan de slag met mijn cv en het schrijven van sollicitatiebrieven. Patricia dacht steeds in mogelijkheden en kansen en langzaamaan ging ik er zelf ook in geloven. Stap voor stap wist zij me los te weken van mijn huidige werkgever en ging ik me richten op nieuwe kansen. Er bleken nog genoeg mogelijkheden te zijn in mijn vakgebied bij commerciële bedrijven. Mijn kennis van asbest bleek prima in andere functies te passen. Ik ging actief solliciteren en ik kreeg in het begin veel afwijzingen. Toch hield ik mezelf voor dat mijn kans wel zou komen”.

Patricia: “Het is ook niet niks om een overstap te gaan maken. Samen met het team keken we wat Chris nodig had. De eerste stap is dat hij zich welkom voelt. Chris kwam op een keerpunt en zag in dat hij een keuze moest maken: vasthouden of loslaten. Hij koos voor het laatste en dat proces hebben we stap voor stap begeleid.”

Luxepositie voor Chris

Ineens kwam er zelfs een luxepositie voor Chris. Hij had al toegezegd om bij een werkgever in een kantoorfunctie aan de slag te gaan. Deze functie lag in de lijn van zijn huidige werkervaring. Per toeval kwam hij ook in gesprek met een andere werkgever. Deze bood betere voorwaarden en de functie was ook nog eens leuker. “Tsja, dat had ik vooraf ook niet kunnen bedenken hoor. Ik koos voor de tweede werkgever. Ik heb eerst op detacheringsbasis gewerkt en kreeg vrij snel een contract aangeboden. Ik ben nu toezichthouder BWT bij saneringen en sloop. Mijn kennis van asbest komt hier heel goed van pas”.

Terugkijkend op zijn loopbaantraject heeft Chris veel over zichzelf geleerd. “Ik ben een stuk rustiger geworden en benader dingen nu vanuit een ander perspectief. Ik maak me niet meer zo snel druk om dingen. Lichamelijk gaat inmiddels goed. Ik heb nog wel last van mijn borst door de operatie en ben sneller vermoeid dan voorheen. Ik luister beter naar mezelf en mijn huidige baan past goed bij wat ik aan kan”.

Patricia: “Loslaten en patronen veranderen is pas mogelijk als de kandidaat zelf de knop om weet te zetten. Chris gaf mij zijn vertrouwen en zette de knop om. Het was een mooi traject en als ik zie wat hij heeft bereikt, dan ben ik echt trots op hem”.

Chris heeft zoveel geleerd, dat hij zijn tips graag deelt. “Eigenlijk ben je nooit te oud om te leren. Ik heb in mijn loopbaan regelmatig mezelf moeten omscholen. In mijn huidige baan moet ik iedere drie jaar opnieuw examen doen en daar zie ik niet meer tegenop. Hoe moeilijk de verandering ook is, doe het. Probeer het positieve in te zien en durf te dromen. Bedenk maar wat de voordelen zijn van je verandering. Door een open blik te hebben, ontstaan veel meer kansen voor je. Deze inzichten kreeg ik niet zomaar. LENGG heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. Patricia was mijn klankbord, ze luistert goed en observeert. Zij zorgde voor focus bij me. Haar aanpak zorgde voor impact. Het was hard werken en het ging niet vanzelf. Het resultaat is voor mij top en daarom raad ik jullie van harte aan”.

Eigenlijk ben je nooit te oud om te leren. Ik heb in mijn loopbaan regelmatig mezelf moeten omscholen.