Geta * (44 jaar)
Oud-cliënte

Ik heb meer liefde en respect voor mezelf gekregen

“Klachten negeren en doorgaan tot ik niet meer kon was zo’n automatische piloot voor me. Ik was aan het overleven”, vertelt oud-cliënt Geta. Nadat ze een auto-ongeluk kreeg, moest ze op zoek naar een nieuwe balans tussen wat geestelijk en lichamelijk mogelijk was. “Door het traject bij LENGG zijn mijn instellingen gereset. Mijn lichaam en geest schreeuwden om hulp en begrip. Dat veroorzaakte een groot deel van mijn klachten, weet ik nu. Door de begeleiding bij LENGG kwam het gevoel daarvoor terug.” Een deel van haar klachten is hierdoor verholpen. “En met het andere deel kan ik nu beter en prettiger omgaan. Leren accepteren en soms nee zeggen en rusten is daar een belangrijk onderdeel van.”

Van negeren naar herkennen

“Ik kreeg in november 2018 een auto ongeluk. Het was een flinke klap en ik kreeg direct lichamelijke klachten. Een brandende pijn in mijn schouder, mijn nek en onderrug. Ondanks de inzet van fysiotherapie, massages en een psycholoog werden mijn klachten erger”, vertelt Geta. Uiteindelijk kwam ze bij LENGG terecht. Met name de goede samenwerking tussen de verschillende disciplines die we in huis hebben (fysiotherapie, coaching, oefeningen, psychologie, haptotherapie en ergotherapie) zorgde ervoor dat ze de balans tussen lichaam en geest terugvond. “Ik leerde mijn lichaam aanvoelen en te luisteren naar wat het nodig heeft. Nu negeer ik mijn klachten niet meer. Wat is dat geweldig om mee te maken!”, verzucht ze. “Ik herken nu signalen beter. Daarbij gebruik ik de stoplichtmethode. Voel ik me ‘rood’, ‘oranje’ of ‘groen’? Vanuit dat antwoord beslis ik of ik iets ga doen, nee ga zeggen of ga rusten.”

Ook overwon Geta haar angst voor autorijden. “Vrij snel na het ongeluk zat ik weer in de auto, ondanks mijn angst. Ik forceerde dit omdat ik zonder auto mijn werk niet kan doen. Maar ik bleef paniek voelen op de snelweg in de buurt van vrachtwagens”, legt ze uit. Met een psycholoog van LENGG ging Geta hiermee aan de slag. “Door de gesprekken en oefeningen is mijn angst vrijwel weg. Voor mij is dat een belangrijke mijlpaal.”

‘Ik vond het maar onzin’

Geta vond het heel normaal om over haar grenzen heen te gaan, ziet ze nu. Een eye-opener was dat haar behandelaar bij LENGG vertelde dat ze door minder te doen, meer kon bereiken. Glimlachend blikt ze terug: “Dat vond ik in het begin maar onzin. Na een paar lange gesprekken over de werking van pijn en belasting en belastbaarheid kwam op het punt dat ik niets te verliezen had. Ik ging luisteren én proberen. Dat betekende dat ik mijn knop om ging zetten. Vervolgens leerde ik opnieuw hoe ik mijn lijf kon belasten, hoe ik kon opbouwen en vooral wat ik níet moest doen. Elke week maakte ik kleine stappen.”

Weer in controle

“Ik heb meer liefde en respect voor mezelf gekregen. Klinkt misschien gek, maar daarmee begon het voor mij”, besluit Geta. Door het ongeluk veranderde haar leven compleet. “Ik kwam van ver. Nu heb ik een nieuwe manier van denken en doen. Ik weet wanneer ik ‘nee’ moet zeggen en ik stop ook als ik niet meer kan. Dat waren ze thuis en op mijn werk niet gewend van mij.” Ook lichamelijk voelt Geta zich sterker. “Eigenlijk ben ik op zoveel vlakken opgeknapt door het traject. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek. Dankzij de behandelingen heb ik grip op mijn klachten gekregen: ik weet wat ik moet doen om pijn en ongemak te voorkomen. Dat is de grootste winst, wat mij betreft.”

 

* Geta is niet haar echte naam, ze deelt haar verhaal graag anoniem