Marleen Wildschut
Oud-cliënte

“Ik heb mijn enthousiasme voor paardrijden weer terug. Heerlijk!”

Marleen Wilschut (33) is open minded, leergierig en moet soms afgeremd worden. Haar SOLK klachten en burn out dwongen om haar leven om te gooien. Nu ze haar revalidatietraject bij LENGG heeft afgerond, is blijer dan ze in lange tijd is geweest. “Ik heb mijn enthousiasme voor paardrijden weer terug. Heerlijk!”

Hoe kwam je bij ons terecht?

“Vanaf mijn 21e jaar kreeg ik last van veel lichamelijke klachten en wist geen oorzaak. Ik wilde weten wat het was en heb veel onderzoeken gehad. Uiteindelijk werd in 2016 in het ziekenhuis SOLK vastgesteld. In datzelfde jaar volgde ik verschillende workshops over voeding, coaching en sporten. Ik ging met een personal trainer aan de slag. Omdat ik me gewoon beter wilde voelen. Dat lukte deels. Op kracht en wilskracht kwam ik in een heel eind. Tot in februari 2018 een gescheurde kruisband ervoor zorgde dat ik een half jaar thuis kwam te zitten. Ik kwam tot stilstand en moest de tijd nemen om te herstellen. Dat lukte en uiteindelijk ging ik weer 40 uur per aan de slag.

Drie kwart jaar later (april 2019) viel ik uit met een burnout. Naast mijn lichamelijke klachten (maag- en darmklachten, zere spieren, moeizaam lopen en moeite met balans) kreeg ik ook last van mentale klachten. Ik was vergeetachtig en had last van black-outs in gesprekken. Van het een op het andere moment kon ik de draad kwijt zijn van een gesprek en kon ik me niet meer herinneren waar we het over hadden.

De arbodienst zorgde ervoor dat ik een traject kon volgen dat gericht was op bewegen. Dat hielp, alleen was het resultaat niet blijvend. In augustus 2019 ging ik mijn werk hervatten en opbouwen. Hierbij dachten de arbo en de bedrijfsarts actief mee. Ik merkte dat ze veel ervaring en affiniteit hadden met burnout. Uiteindelijk adviseerde mijn bedrijfsarts een revalidatietraject. Zij had goede ervaringen met LENGG en verwees me door naar jullie. Zo kwam ik bij jullie terecht.”

Met welke verwachting kwam je bij ons binnen?

“Mijn lijf schreeuwde om hulp. Ik had het gevoel dat mijn leven tussen mijn 20e en 30e jaar was weggegooid. Genieten van het leven, dát was wat ik graag weer wilde. Als ik dan ook nog kon gaan paardrijden, dan zou ik helemaal gelukkig zijn. Wel vroeg ik me af hoe jullie mij in zo’n korte tijd konden helpen. Maar doorgaan zoals ik me nu voelde was gewoon geen optie meer.”

 

Hoe verliep je revalidatietraject?

“Ik ben in de coronatijd bij jullie gestart en werd op afstand door jullie begeleid. Als eerste leerde ik veel over mijn lijf en mijn klachten. Dat zorgde voor veel inzicht. Ik ging met fysiotherapeut Astrid Groeneweg aan de slag met trainen via Telerevalidatie. Zij zette oefeningen voor me klaar en leerde me om rustmomenten te nemen tijdens het trainen. Ik merkte wat dat met mijn lijf deed. Het verbaasde me dat ik hierdoor meer energie kreeg en mijn belastbaarheid groter werd. Ik ging veel beter naar mijn lichaam ging luisteren. Als ik me nu moe voel, dan ga ik na of mijn hele lijf moe is of dat bijvoorbeeld mijn benen moe zijn. Mentaal ging ik ook aan de slag. Ik vond het heel bijzonder hoe psychologe Mirjam vanaf het eerste moment wist hoe ik dacht. Alsof ze me kende. Ik vertelde haar open wat ik in het verleden had meegemaakt en zo kwam het ter sprake dat ik problemen had met de emotie boosheid. Zij leerde mij de gevoelens en emoties weer kennen, daar waar ik er klaar voor was. Haptotherapeut Marco leerde me kennis maken met mijn lichaam, hiernaar te luisteren en weer één geheel te zijn. Met grappige en simpele oefeningen – zoals bijvoorbeeld met mijn handen klappen – leerde hij me weer contact te maken met mijn lichaam. Hierdoor leerde ik niet te veel in mijn hoofd te zitten. Nu ik via mijn werk in een spoor 2 traject terecht ben gekomen, maakt dat veel los bij me. Ik kwam erachter dat het boosheid was. Boos, omdat ik geen spoor 2 traject wilde. Ik wilde herstellen en gewoon weer aan de slag. Dat loopt nu helemaal anders. Hierin hebben jullie me ook goed begeleid zodat ik ermee om kon gaan.”

 Wat doe je nu anders?

“Mijn dagelijkse leven ziet er heel anders uit. Ik kan weer boodschappen doen, koken, dieren verzorgen en recreatief paardrijden. Ja écht, paardrijden! Ik ben lang erg actief geweest in de paardensport. Dat kon op een gegeven moment niet meer vanwege mijn klachten. Nu het weer wel kan, geniet ik volop. Dit vind ik het mooiste dat ik heb bereikt. Waar ik ook blij van word: onze nieuwe tuin. Mijn blijdschap en enthousiasme beginnen weer terug te komen, heerlijk. Dat heb ik zo gemist en ik kijk uit naar de toekomst.”

Wat wil je andere patiënten adviseren?

“Als je wordt doorverwezen en je gaat starten: ga je openstellen. Dat heeft mij zó geholpen. Door de vriendelijke hulp en goed luisterende oren kun je hier ook gewoon aangeven wat je beperkingen zijn en waar je tegen aan loopt. Jullie hebben écht goed naar mij en mijn behoeften geluisterd en ben ik jullie nog steeds heel dankbaar voor!”

*Op de foto is niet Ann-Marie Peterse te zien, maar Monique (backoffice medewerker LENGG).