Het versterken van het welbevinden van werknemers is voor veel bedrijven een belangrijk onderwerp. En dat is niet zo vreemd: gelukkige werknemers functioneren uiteindelijk ook beter. Maar hoe pak je dat aan? Vitaliteit heeft te maken met verschillende onderwerpen. Mentale gezondheid is daar een belangrijk onderdeel van. Mentaal begeleider Inge Mellaart over hoe een andere manier van kijken naar jezelf en de wereld om je heen, je steviger in je schoenen kan laten staan.
Moeilijkheden op school of studie, verlies en rouw, ziekte of verlies van mogelijkheden op het gebied van werk. Natuurlijk heeft de één meer pech dan de ander. Maar ieder loopt in z’n leven wel ergens tegenaan. Hoe kan het dan dat sommige mensen er zo doorheen lijken te fietsen, terwijl anderen blijven modderen? Deels hangt dat samen met de mentale gezondheid: de blik op jezelf en de mogelijkheid om goed om te gaan met alles wat op je pad komt. Als dat niet goed lukt, lopen mensen vast. En dat is niet fijn.
De mens centraal
Hoe kun je zo’n situatie voor zijn? Bij LENGG is het uitgangspunt altijd: we werken met mensen, niet met klachten. Voorop staat dus altijd dat gevoel terug te brengen. Wie ben ik ook alweer, en wat vind ik belangrijk in mijn leven? Als dat het uitgangspunt is, en niet de klacht, ontstaan er mogelijkheden. Er zijn dan ineens veel meer dingen die wel kunnen. Het hebben van een perspectief is ontzettend belangrijk voor een mentaal gezond leven.
Open, oprechte vragen
De interventie van Inge en haar collega’s richt zich dus in eerste instantie op het horen van de cliënt. Eens te vragen: waar heb je nu eigenlijk het meest last van? En: wat mis je nu het meest? Van daaruit kun je bouwen aan een nieuw toekomstbeeld.
Een mens leeft niet alleen. Hij werkt samen met collega’s, leeft met een gezin, heeft vrienden. Voor een mentaal gezond leven is het belangrijk om ook de omgeving en context van een cliënt mee te nemen. Als iemand vastloopt in het leven, is dat niet een vraag voor die persoon alleen. Het is een verantwoordelijkheid van zijn hele omgeving. Alleen dan is het mogelijk om tot een duurzame oplossing te komen. Een richting die effect heeft op iemands verdere route, het liefst een leven lang.
Luisterend oor
Lees je dit stuk, en denk je: wat kan ik daarmee? Welnu: in je omgeving kom je ook mensen tegen die het moeilijk hebben. Probeer hen zo open mogelijk te benaderen. Bied een luisterend oor. Oordeel zo weinig mogelijk en stel ook eens de vraag: wat zou je willen? Wie weet opent dat een nieuwe wereld, die iemand zelf even uit het oog verloor. En dat kan al een hoop lucht geven.
Preventieve werking
Zoek elkaar op, juist in drukke tijden. Geen urenlange overleggen, maar een kort gesprek kan al veel verschil maken. Het vraagt om aandacht en luisteren naar elkaar, maar je krijgt er veerkrachtiger en gelukkiger collega’s voor terug. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot minder ziekteverzuim en medewerkers beleven vaker een prettigere werksfeer. Dat is vaak het effect van een goede dialoog en oog voor elkaar. Gezonde, veerkrachtige relaties op het werk zorgen voor een fijn werkklimaat.