Behandeling chronische duizeligheid: een aanpak die je weer regie geeft

De hele dag het gevoel alsof je op een wipkip zit. Dat deinende gevoel na een stormachtige dag op een zeilboot? Sommige mensen kampen er ook mee zónder op het water te zijn geweest. En dat is knap lastig. Dat de oorzaak van chronische duizeligheid niet altijd helder is, maakt het vinden van een oplossing vaak een zoektocht. LENGG biedt momenteel als enige in ons land met multidisciplinaire revalidatie een unieke en effectieve behandeling voor chronische duizeligheid. Hierbij werken we veel samen met diverse verwijzers in heel Nederland.

Het is iets wat je leven flink beïnvloedt: door aanhoudende duizeligheidsklachten kun je niet meer autorijden, lopen gaat moeilijk en ook je ruimtelijke oriëntatie en blikstabilisatie zijn in de war. Daarnaast is er een hogere prikkelgevoeligheid. Mensen die te maken hebben met dit soort heftige klachten, lopen vaak een hele tijd mee in de medische molen. Alles om maar een oplossing te vinden voor hun probleem. Vaak is die er niet zo één, twee, drie. Een specialist – zoals een neuroloog of een kno-arts – heeft de diagnose gegeven. Maar hoe nu verder: hoe ziet de revalidatie van duizeligheidheidsklachten eruit?

Unieke maatwerk aanpak aanhoudende duizeligheid (PPPD)

Met de multidisciplinaire aanpak maken we vaak wel meters. In één behandeltraject gaan we aan de slag met zowel de psychische als de lichamelijke gevolgen. Aan het eind van het traject verlaten cliënten ons pand met minder klachten en meer zekerheid. In dit artikel lees je over onze multidisciplinaire aanpak.

Laten we eens verder inzoomen op de fysieke kant van de behandeling, samen met fysiotherapeut & manueel therapeut Anke Kleine Rammelkamp. “Cliënten die langere tijd kampen met duizeligheidsklachten, zijn vaak enorm gespannen. Wat je ziet, is dat dit de klachten alleen maar versterkt”, vertelt ze. Het zorgen voor herkenning en erkenning van wat er in een lijf gebeurt, is een belangrijke basis voor verdere behandeling.

Grip op klachten

Hoe ziet dat er in praktijk uit? De eerste stap is dat je je klachten leert begrijpen, voelen en reguleren. Samen met de behandelaar, leren cliënten kijken naar wat er in hun lijf gebeurt. Bijvoorbeeld: elke keer als je vanuit een zittende positie omhoog komt, draait de ruimte waarin je je bevindt zich om zijn as. Je wordt misselijk, krijgt hoofdpijn. De hartslag en ademhaling schieten de lucht in. Je spieren zetten zich schrap. Je hoofd maakt overuren: ‘O nee, niet weer’ of ‘Wat gebeurt er nu?’. Hoe meer stress je ervaart tijdens zo’n moment, hoe langer het duurt dat je je weer oké voelt. Juist die spanning zorgt dat klachten langer blijven. “Een behandelaar leert je kijken naar je lijf. Wat gebeurt er nu eigenlijk op het moment dat ik opsta? Wat voel ik? Het is belangrijk dat je eerst leert te voelen. De focus uit je hoofd en in je lijf, dus”, licht Anke toe.

Dat je met een afstand naar dingen die zich afspelen in je lichaam kijkt, neutraliseert de klachten. Het is niet makkelijk om hier met zo’n bril naar te kijken, je bent snel geneigd om in paniek te raken. Daarom is oefening, samen met een professional, belangrijk. “Daarnaast zijn er technieken die je kunt leren om klachten te reguleren. Bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen. Je zult merken dat de klachten niet weggaan, maar wel sterk verminderen of beter behapbaar zijn.”

Opbouwen

Wanneer het lukt de klachten beter te reguleren, starten we met opbouwen. Door oefentherapie train je op verschillende deelgebieden van het vestibulaire systeem (het evenwicht). Denk bijvoorbeeld aan: balansoefeningen, oefeningen rond blikstabilisatie en oefeningen voor de ruimtelijke oriëntatie.

Wil je meer weten over de behandeling van duizeligheidsklachten bij LENGG? Neem dan contact op met Alwin van der Werff via 078 - 30 31 234.