Het versterken van het welbevinden van werknemers is voor veel bedrijven een belangrijk onderwerp. En dat is niet zo vreemd: gelukkige werknemers functioneren uiteindelijk ook beter. Maar hoe pak je dat aan? Vitaliteit heeft te maken met verschillende onderwerpen. Goed slapen is er daar één van. GZ-psycholoog Hanne Vriezen vertelt over de aanpak van slaapproblemen en het herstel van een gezond slaapritme.
‘s Nachts vindt herstel plaats. Of het nu gaat om het beter worden van een verkoudheid of het verwerken van alles wat je overdag gedaan of gezien hebt: slaap is ontzettend belangrijk. Als je niet goed slaapt, heeft dat invloed op je functioneren. Een werknemer voelt zich niet fijn en presteert slechter. Bovendien is diegene een minder leuke collega dan hij of zij zelf zou willen.
Meer doen is minder slapen
Wat kun je eraan doen? Bij slecht slapen spelen vaak verschillende factoren een rol: zowel lichamelijk als geestelijk. Wat we vaak zien is dat mensen die slecht slapen, heel hard hun best doen om hun slaapprobleem op te lossen. Dit werkt averechts als je vervolgens gaat piekeren over het niet kunnen slapen, je er veel zorgen over gaat maken, veel uit bed gaat of afleiding zoekt in telefoon, tv of games.
Soms lijkt medicatie een uitkomst. Het lastige hieraan is dat dit alleen voor korte tijd effectief is. Op langere termijn heb je er steeds meer van nodig om te kunnen slapen. Niet wenselijk dus.
Aandacht voor gedrag
Door aandacht te hebben voor zowel de gedrags- als de geestelijke component, gaat LENGG voor een duurzame oplossing. En gedrag zit ‘m dan ook in alles wat iemand overdag doet: tot laat chocolade eten of koffie drinken werkt gezonde nachtrust tegen, net als overdag slapen of tot laat achter een scherm zitten. Veel gedrag gaat automatisch. Vaak herkennen mensen het wel als je hen erop attendeert. En dan kunnen ze ermee aan de slag.
Gecontroleerd piekeren
Ook cognitieve therapie is onderdeel van de behandeling. Slechte slapers kampen vaak met piekergedachten. Met cognitieve therapie verlichten we de druk die iemand ‘s nachts op zichzelf legt. Bijvoorbeeld door overdag kort de ruimte toe te staan om te piekeren.
Het voordeel van een multidisciplinaire aanpak
Uiteindelijk is het de bedoeling om een gezond slaapritme terug te brengen. Soms heeft slecht slapen ook te maken met pijnklachten. Het fijne aan zo’n multidisciplinaire organisatie als LENGG is dat we dan een fysiotherapeut en/of ergotherapeut mee kunnen laten kijken. Net wat bij de patiënt past. Investeren in een goede nachtrust is enorm belangrijk. Voor vitale werknemers, en voor een gezond bedrijf. Want een uitgeruste collega is een fijne collega. Voor zichzelf én voor anderen.