Gezond bewegen? Vind de balans tussen inspanning en ontspanning

Het versterken van het welbevinden van werknemers is voor veel bedrijven een belangrijk onderwerp. En dat is niet zo vreemd: gelukkige werknemers functioneren uiteindelijk ook beter. Maar hoe pak je dat aan? Vitaliteit heeft te maken met verschillende onderwerpen. Bewegen hoort daar ook bij. Bewegingswetenschapper Alwin van der Werff vertelt over het vinden van de juiste balans tussen belastbaarheid en belasting, en hoe LENGG daarbij helpt.

Bewegen is gezond. Dat staat vast. Door te sporten komen er stoffen in je hersenen vrij waardoor je je gelukkig voelt. Bewegen kan helpen om je zinnen te verzetten.

Bewegen is niet alleen maar gezond

Te weinig bewegen is niet goed voor het algehele welzijn van werknemers, maar teveel ook zeker niet. Alles draait om de juiste balans, legt Alwin uit. Grofweg zien we bij LENGG op het gebied van bewegen twee typen mensen. Mensen die teveel bewegen, en daardoor steeds over hun grenzen gaan. Zij zijn overbelast en voelen zich moe. Dan zijn er nog mensen die zich te weinig belasten. Dat heeft vaak te maken met angst om te bewegen, bijvoorbeeld door pijn.

Een traject bij LENGG begint met een uitgebreide intake. Daarin kijken we naar persoon, de aard van zijn/haar klachten en het beoogde doel. Op basis daarvan koppelen we de juiste zorgverlener aan de werknemer. Daarbij kijken we naar zowel lichaam als geest. Een fysiotherapeut werkt bijvoorbeeld regelmatig samen met een psycholoog om iemand optimaal te helpen, en andersom. Vervolgens doen we onderzoek: wat is de belastbaarheid van deze persoon? Met andere woorden: wat kan hij of zij lichamelijk en psychisch aan? Daarna kijken we naar de daadwerkelijke belasting: in hoeverre blijft hij of zij onder of juist boven die belastbaarheid?

Leren signalen te herkennen

Een belangrijk onderdeel van coaching op beweging bij LENGG is educatie. We vertellen over belasting en belastbaarheid, over werking van het pijnsysteem en we leggen uit wat dat betekent. We introduceren het stoplichtmodel: een goed middel om (over)belasting voor jezelf te monitoren. Je leert signalen herkennen wanneer je over je grenzen gaat en in oranje of zelfs rood terecht komt. En je leert hoe je van rood weer kunt terugschakelen naar groen.

Educatie is belangrijk. Veel mensen denken: ik zit toch regelmatig op de bank, waarom ben ik dan nog zo moe? Dat komt vaak doordat iemand in zo’n ruststand eigenlijk helemaal niet uitrust. Het lichaam staat nog in de actiestand, ook op de bank. Het is helemaal niet in staat terug te schakelen naar echte rust. Daar komt ook een stukje oefening bij kijken. Door middel van ademhalingsoefeningen en mindfulness helpen we mensen signalen te herkennen en het lichaam tot rust te laten komen.

Een leven lang prettig bewegen

De meeste mensen die we hier bij LENGG zien moeten weer leren om te ontspannen. Onze samenleving is ingericht op: no pain, no gain. Je moet knallen en hard werken om ergens te komen. Bewegen en hard werken is prima. Zo lang je ook maar regelmatig de tijd neemt om écht te ontspannen. Het herkennen van en handelen naar signalen van het lichaam is daarbij ontzettend belangrijk. En het herkennen van de eigen grenzen.

Als een werknemer klaar is met een traject bij LENGG, begint het werk pas echt. Om je grenzen in de gaten te houden en blijvend te zorgen voor een gezonde balans tussen belastbaarheid en belasting is continu aandacht nodig. Als je de tools juist toepast, heb je er een leven lang profijt van.

Benieuwd wat LENGG voor jouw organisatie kan betekenen op het gebied van vitaliteit? Neemt contact op via 078-3031234.