In het tweede kwartaal van 2022 is het aantal postcovid gevallen als beroepsziekte verdubbeld. Wie in de eerste coronagolf langdurig ziek werd, kampt nu ruim twee jaar met postcovid klachten. Dat is een flinke belasting voor patiënten zelf, en voor hun gezinnen en werkgevers. Bij LENGG behandelen we mensen met postcovid. In dit artikel vertelt behandelaar Anke Kleine Rammelkamp hoe we klachten helpen verlichten.
Postcovid genezen kunnen we niet. Meteen even een heldere binnenkomer. Er is nog ontzettend veel onbekend over dit ziektebeeld. De meeste onderzoeken ernaar, lopen nog. En dat is meteen ook wat veel patiënten die rondlopen met postcovid klachten zo wanhopig maakt. Als mensen bij LENGG terecht komen, hebben ze vaak al een jaar of anderhalf jaar zorg gehad van een psycholoog, een fysiotherapeut of een andere behandelaar uit de eerste lijn. Vooruitgang was er nauwelijks. Een traject in de tweede lijn is een laatste strohalm.
Genezen kunnen we niet, maar grip geven kunnen we wel. En dat kan al zorgen voor verlichting van klachten en uiteindelijk vooruitgang in belastbaarheid.
Aan de slag met klachten
Bij LENGG doen we altijd een intakegesprek. Daarbij kijken we naar de klachten die iemand met postcovid ervaart. Dat kan zijn: vermoeidheid, slecht geheugen of bijvoorbeeld pijnklachten en benauwdheid. Neem vermoeidheid. We kijken daar naar een optimale verdeling van belasting en belastbaarheid gedurende dag. Of iemand goed en voldoende slaapt, en hoe we dat kunnen verbeteren. Of iemand onrustig is door piekergedachten: daar kan een mentaal begeleider mogelijk bij helpen. Zo ook bij geheugenklachten en brainfog: een ergotherapeut en een cognitieve therapeut kunnen op heel praktische manier helpen om voor ruimte te zorgen in je hoofd. Bij pijnklachten kan educatie over pijn zinvol zijn. Hoe werkt pijn, en hoe reageert je lijf als je pijn hebt? Ook traumabehandeling kan onderdeel zijn van het traject. Zeker wanneer mensen erg benauwd zijn geweest, of bijvoorbeeld een langdurige ziekenhuisopname hebben meegemaakt, kan dat traumatisch zijn.
Pacing: eerst volledig tot rust komen
Centraal bij behandeling van postcovid klachten staat bij LENGG het principe van ‘pacing’. Wat je vaak ziet bij mensen met postcovid is dat het lijf continu in stress is. Het staat als het ware in de overlevingsstand. Bij de kleinste beweging schieten hartslag en ademhaling omhoog. Met pacing helpen we mensen een paar stappen terug te doen, zodat het lijf weer tot rust kan komen. Dat is niet makkelijk, zeker niet als iemand al zo lang met deze klachten rondloopt. Daarom begeleiden we hen daar – vanuit een multidisciplinair team – zo goed mogelijk bij. Als het lijf eenmaal tot rust is gekomen, kunnen we weer verder gaan opbouwen. Door weer rustig te gaan bewegen. Door weer gecontroleerd uitstapjes te maken of boodschappen doen.
Langzaam opbouwen
De belangrijkste tip voor mensen met postcovid klachten is: zorg dat je niet teveel ineens gaat doen. Ga niet over grenzen heen. Anders moet je steeds harder werken en put je jezelf steeds verder uit. Langzaamaan opbouwen is de sleutel. Frustrerend, maar helaas waar. Neem als voorbeeld de supermarkt. Ga niet meteen de volledige weekboodschappen doen, maar begin eens met twee items op de boodschappenlijst. Daarna neem je rust voordat je weer iets anders gaat doen. En zo bouw je het steeds verder op.
Door een juiste aanpak van vermoeidheid, pijn, geheugenklachten en benauwdheid andere factoren die meespelen bij postcovid, geven we mensen weer grip op hun leven.