Mogelijk snellere WIA-beoordeling door maatregelen UWV

De WIA-beoordeling duurt langer dan normaal, gemiddeld 18 weken. Dat komt onder meer door het tekort aan verzekeringsartsen. Werknemers en werkgevers zitten nu te lang in onzekerheid. Daarom neemt het UWV vanaf dit najaar maatregelen. Als zij dat willen, mogen 60-plussers die 2 jaar ziek zich laten beoordelen door een arbeidsdeskundige.

Een werknemer is langdurig ziek. Dat is geen fijne situatie. Zowel voor werkgever als werknemer zorgt deze periode voor veel onzekerheid. Er moet van alles geregeld worden. Er is twijfel over de toekomst. Dan is het lastig als de beoordeling voor de WIA (wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) langer op zich laat wachten.

WIA: wat was dat ook alweer?

Een WIA-uitkering is bedoeld voor werknemers die langer dan twee jaar ziek zijn. Onder de WIA vallen twee regelingen: één voor werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt (WGA) en één voor werknemers die volledig arbeidsongeschikt zijn (IVA). Bij aanvraag van een WIA komt normaal gezien een verzekeringsarts te pas. Deze arts beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor de WIA, en zo ja, welke regeling van toepassing is.

Grip op chronische pijn

Mensen die kampen met chronische pijn, lopen vaak lang met klachten rond. Juist omdat het zo complex is iets aan deze klachten te doen. Soms hebben ze de hoop een beetje verloren. Bij LENGG kunnen we hen vaak wél helpen. Juist doordat we een kleine organisatie zijn, en omdat we patiënten altijd met multidisciplinaire teams begeleiden. Daardoor zijn er bijvoorbeeld fysiotherapeuten, psychologen, een ergotherapeut en een haptonoom betrokken. Negen van de tien keer stapt zo’n patiënt hier tevreden de deur uit. Dat komt dan doordat we iemand met chronische pijn hebben geholpen aan tools waarmee hij of zij grip krijgt op klachten.

Sneller beoordeeld

Wettelijk staat voor een WIA-beoordeling 8 weken. Nu is dat gemiddeld 18 weken. Om de wachtlijsten terug te dringen, versoepelt het UWV de maatregelen. Mensen met een IVA-uitkering of een Wajong-uitkering die duurzaam arbeidsongeschikt zijn, krijgen de komende 5 jaar geen herbeoordeling als zij er toch in slagen weer aan het werk gaan. Voor 60-plussers die 2 jaar ziek zijn kunnen beoordeeld worden door een arbeidsdeskundige. Hierbij is instemming van zowel werknemer als werkgever nodig. Beoordeling door een verzekeringsarts vervalt dan. Zo hebben zij sneller zekerheid.