Maar liefst één op de vijf mensen in Nederland heeft last van chronische pijn. Dat is ontzettend veel. De hersenen blijven pijn produceren, ook al zijn weefsels hersteld en is er geen acuut gevaar meer. Dankzij een unieke, multidisciplinaire en holistische aanpak, helpt LENGG deze pijn verlichten.
Iedereen heeft weleens pijn. Meestal na een ongeluk, groot of klein, of na een (tijdelijke) overbelasting van bijvoorbeeld spieren. Pijn heeft een functie. Doordat je de pijnlijke plek liever niet aanraakt of belast, kan het weefsel helen. Ook waarschuwt pijn je. Stel bijvoorbeeld dat je een gloeiendhete ovenplaat aanraakt: auw, dat doet pijn. Dat gevoel zorgt ervoor dat je een volgende keer voorzichtiger met die hete oven omgaat.
Van acuut naar chronisch
Maar wat als pijn niet meer overgaat? Dat noemen we chronische pijn. Het behandelen van chronische pijn is lastiger dan het behandelen van acute pijn. Een pleister plakken of een paracetamol nemen helpt niet of maar even. Bij chronische pijn zijn er geen wonden, breuken of overbelaste spieren meer. De hersenen produceren pijn, terwijl dat biologisch gezien helemaal niet nodig is.
Grip op chronische pijn
Mensen die kampen met chronische pijn, lopen vaak lang met klachten rond. Juist omdat het zo complex is iets aan deze klachten te doen. Soms hebben ze de hoop een beetje verloren. Bij LENGG kunnen we hen vaak wél helpen. Juist doordat we een kleine organisatie zijn, en omdat we patiënten altijd met multidisciplinaire teams begeleiden. Daardoor zijn er bijvoorbeeld fysiotherapeuten, psychologen, een ergotherapeut en een haptonoom betrokken. Negen van de tien keer stapt zo’n patiënt hier tevreden de deur uit. Dat komt dan doordat we iemand met chronische pijn hebben geholpen aan tools waarmee hij of zij grip krijgt op klachten.
Begrijp wat er gebeurt
Een belangrijk onderdeel van behandeling bij LENGG is educatie. We vertellen over belasting en belastbaarheid, over werking van het pijnsysteem en we leggen uit wat dat betekent. We introduceren het stoplichtmodel: een goed middel om (over)belasting voor jezelf te monitoren. Je leert signalen herkennen, je merkt beter wanneer je over je grenzen gaat en in oranje of zelfs rood terecht komt. En je leert hoe je van rood weer kunt terugschakelen naar groen.
Herkenning is de eerste stap
Educatie is belangrijk. Veel mensen denken: ik zit toch regelmatig op de bank, waarom heb ik dan toch zoveel pijn? Dat komt vaak doordat iemand in zo’n ruststand eigenlijk helemaal niet uitrust. Het lichaam staat nog in de actiestand of stress, ook op de bank. Het is helemaal niet in staat terug te schakelen naar echte rust. Daar komt ook oefening bij kijken. Door middel van begrip van het pijnsysteem en de invloed die je daar zelf op kunt uitoefenen, ademhalingsoefeningen en mindfulness helpen we mensen signalen te herkennen en het lichaam tot rust te laten komen.