Geta * (44 jaar)
Oud-cliënte

Ik heb meer liefde en respect voor mezelf gekregen

 

Geta* (44 jaar) had haar leven op de rit. Een druk sociaal leven, trotse mama en een leuke fulltime baan. Ze genoot volop. Totdat een auto ongeluk alles overhoop haalde en ze chronische klachten kreeg. Na wat omzwervingen kwam ze bij LENGG terecht voor een revalidatietraject. Ze leerde ontzettend veel over haarzelf. Vooral hoe sterk haar lichaam en geest bleken samen te werken. Ze deelt graag haar verhaal.

“Ik kreeg in november 2018 een auto ongeluk. Het was een flinke klap en ik kreeg direct lichamelijke klachten. Een brandende pijn in mijn schouder, mijn nek en onderrug. Ondanks de inzet van fysiotherapie, massages en een psycholoog werden mijn klachten erger. Ze hielpen tijdelijk en de klachten kwamen snel weer terug. Vooral op drukke dagen. Ik raakte snel uitgeput en kon niets meer doen. Daarnaast had ik erg veel last van hoofdpijn waardoor ik moeite had me te concentreren. Mijn pijn was zó erg dat ik het liefst de hele dag onder de dekens met pijnstillers thuis was gebleven. Dat deed ik niet, want ik wilde gewoon een oplossing.”

Wie verwees je naar ons door?

“Dat was mijn bedrijfsarts. Ik liep al een tijd rond met het gevoel dat niets hielp. Daarop besloot ik mijn bedrijfsarts te vragen of er geen totaaloplossing was voor mijn klachten. Ik was het zat om steeds weer opnieuw mijn verhaal te doen waarna mijn klachten niet minder werden. Mijn vergoede behandelingen waren al lang op en ik zocht iets met een duurzaam resultaat. Mijn bedrijfsarts stelde jullie revalidatiecentrum voor en zei dat dit echt iets voor mij was. Ik kende jullie helemaal niet en na mijn doorverwijzing werd een intake gepland. Begin 2019 maakte ik daar kennis met Nelleke.”

Wat was je verwachting?

“Ik hoopte dat er vooral naar me geluisterd werd en dat ik begrepen werd. Het allermooiste zou zijn dat er een maatwerk oplossing voor me was zodat mijn pijn minder zou worden. Of dat ging lukken wist ik niet, maar ik hoopte het wel heel erg.”

Wat heb je geleerd?

“Heel veel. Vanaf dag 1 moest ik leren om toe te geven en te accepteren dat ik verkeerd bezig was. Klachten negeren en doorgaan tot ik niet meer kon was zo’n automatische piloot voor me. Ik was aan het overleven. Mijn coach zei dat ik met minder wel meer kan bereiken. Dat vond ik in het begin maar onzin. Zo normaal vond ik het over mijn grenzen te gaan. Na een paar lange gesprekken over pijnsoorten, belasting en belastbaarheid kwam op het punt dat ik niets te verliezen had. Ik ging luisteren én proberen. Dat betekende dat ik mijn knop om ging zetten. Vervolgens leerde ik opnieuw hoe ik mijn lijf kon belasten, hoe ik kon opbouwen en vooral wat ik níet moest doen. Elke week maakte ik kleine stappen.”

Leren aanvoelen

“Wat mij vooral heeft geholpen was de haptotherapie. Ik leerde mijn lichaam aan te voelen en te luisteren naar wat het nodig heeft. Nu weet ik op tijd mijn lichaam aan te voelen en ik negeer mijn klachten niet meer. Wat is dat geweldig om mee te maken. Ik ging signalen herkennen, spoorde de oorzaak van mijn probleem op en ging zelf uit zoeken wat het met me doet. Ik leerde ook mezelf te vraag te stellen hoe ik me voelde. Daarbij gebruik ik de stoplichtmethode. Voel ik me ‘rood’, ‘oranje’ of ‘groen’? Vanuit dat antwoord beslis ik of ik iets ga doen, nee ga zeggen of ga rusten.

Ook heb ik mijn angst voor autorijden overwonnen. Vrij snel na het ongeluk ging ik weer autorijden ondanks mijn angst. Ik forceerde dit omdat ik zonder auto mijn werk kan doen. EMDR hielp me eerder al mijn angst te verminderen. Ik bleef paniek voelen op de snelweg in de buurt van vrachtwagens. Met dit stuk ging ik samen met jullie psychologe Inge aan de slag. Zij zorgde ervoor dat mijn angst vrijwel weg ging en dat is echt ongelofelijke winst!”

 

Dus je hebt geen klachten meer?

“Dat is niet zo hoor. Een deel van mijn klachten is verholpen. Ik heb vooral geleerd hoe ik op een prettige manier met mijn klachten om kon gaan. Dat is een groot verschil met voorheen. Mijn instellingen zijn gereset. Nu wordt het steeds makkelijker om op de nieuwe manier met lichaam en geest om te gaan. Zij bleken allebei gewoon te schreeuwen om hulp en begrip. Die kregen ze nu.”

Is je dagelijks leven veranderd?

“Jazeker. Ik heb een nieuwe manier van denken en doen. Nu weet ik wanneer ik ‘nee’ moet zeggen en stop ik ook als ik niet meer kan. Dat waren ze thuis en op mijn werk niet gewend van mij. De combinatie van fysiotherapie, coaching, oefeningen, psychologie, haptotherapie en ergotherapie zorgde ervoor dat ik mijn lichaam en geest op een lijn begon te krijgen. Dat zorgde voor meer controle. Dat is mijn grootste winst en ik hoop dit mijn hele leven vol te kunnen houden.”

Andere keuzes

“Ik heb meer liefde en respect voor mezelf gekregen. Klinkt misschien gek, maar daarmee begon het voor mij. Door het ongeluk veranderde mijn leven compleet. Ik had geen handleiding hoe ik hiermee om moest gaan en was helemaal niet voorbereid. Nu maak ik bewust andere keuzes die bij mijn leven passen. De psycholoog adviseerde me ook hoe ik mijn sociale leven weer op kon bouwen. Het was echt weer fijn om onder de mensen te komen buiten het werk en familie. Het is alleen heel anders dan vroeger. Daar heb ik meer vrede mee gekregen.”

Hoe gaat het nu?

“Ik kwam van ver. Ik heb mezelf goed leren kennen en weet mijn zwakke plekken. Lichamelijk ben ik stabieler geworden. Dat komt doordat ik mijn kleine spieren ben gaan trainen. Daar ben ik heel dankbaar voor. Die oefeningen blijf ik doen. Ik heb alle kennis in mijn map van jullie. Als ik het nodig heb, neem ik een massage of ga ik naar de fysio. Eigenlijk ben ik op zoveel vlakken opgeknapt door jullie traject. Door jullie specialisten vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Ik ben zo dankbaar voor dit traject. Jullie zijn geweldige mensen en professionals. Ik raad iedereen met chronische klachten aan naar jullie toe te gaan.”

* Geta is niet haar echte naam, ze deelt haar verhaal graag anoniem