Je hebt hier de vrijheid om samen met de organisatie je pad te bepalen

Robin Grootendorst is junior casemanager bij LENGG

Als je nú afstudeert, heb je de werkplekken voor het uitzoeken. Maar hoe vind je nou precies dat ene bedrijf dat ook goed bij jou past? Robin Grootendorst, sinds september aan de slag als junior casemanager bij LENGG, weet er alles van. “Ik ben na mijn afstuderen best veel benaderd en ik ben ook bij verschillende bedrijven gaan kijken. Maar hier voelde het meteen goed.”

De studie die ze volgde aan de Rotterdam University of Applied Sciences – Human Resource Management – is aardig breed. Toch wist ze al goed wat ze wilde: aan de slag met ziekteverzuim. Omdat je daar iets voor een medemens in een moeilijkere periode kan betekenen. Door een luisterend oor te bieden of met begeleiding. “Al tijdens het eerste gesprek bij LENGG voelde ik: dit zou weleens mijn plek kunnen zijn. De klik was er. Daarnaast zijn hier veel mogelijkheden om door te groeien. Daarvan zijn bij LENGG voorbeelden genoeg. Je hebt hier de vrijheid om samen met de organisatie je pad te bepalen.”

Werk uit handen

De functie van junior casemanager is nieuw bij LENGG. Robin ondersteunt haar collega-casemanagers, zodat die zich op complexe dossiers kunnen richten. Het betekent dat ze heel veel belt, vertelt ze. “Nieuwe ziektegevallen, maar ook mensen die langer ziek zijn. Bijvoorbeeld over hoe het contact is met de leidinggevende en of ze al gewerkt hebben.” Ook het volgen van dossiers hoort erbij. En dat is een belangrijke taak, want de vereisten aan arbodossiers vanuit het UWV zijn erg strikt. “Samen met de casemanagers zorg ik ervoor dat we netjes aan alle criteria voldoen.”

De pre van een holistische aanpak

Valt iemand toch uit door een burn-out, dan is een aanpak op mentaal en fysiek vlak op zijn plaats. Bij een burn-out staat het lichaam in een voortdurende stressmodus. Het blijft als het ware in de overlevingsstand hangen. “Juist op fysiek vlak kunnen we dan heel wat betekenen, naast begeleiding op mentaal gebied”, legt Hanna uit. “Niet door hard te trainen, maar door rustig te bewegen. Juist wanneer je beweegt, voel je beter wat er in je lijf gebeurt: hoe gaat mijn ademhaling, op welke manier reageert mijn hart? Die bewustwording is heel belangrijk: het helpt je om te leren beter bij jezelf en je lijf stil te staan. En te begrijpen wat je op dat moment nodig hebt.” Bij LENGG behandelen we doorgaans vanuit een multidisciplinair team, dat bestaat uit professionals uit beide gebieden.

Continu in ontwikkeling

Ondertussen is Robin gestart met een opleiding: ‘Regie op verzuim’. Zo spijkert ze haar kennis van Arbowet- en regelgeving verder bij. Ook leert ze over gespreksvoering en over de rol van de bedrijfsarts. “Het is enorm boeiend, vooral omdat ik wat ik leer meteen in de praktijk terug zie.”

Robin werkt nog geen half jaar bij LENGG, maar heeft nu haar weg al helemaal gevonden. “Ik zit met de andere casemanagers op kantoor. Als ik ergens tegenaan loop, kan ik het dus meteen vragen. En ze geven me soms ook feedback op de gesprekken die ik voer, heel fijn. Zo kan ik mezelf steeds verder verbeteren.” In haar functie krijgt ze stapje voor stapje steeds meer verantwoordelijkheden. Zo groeit haar takenpakket rustig met haar persoonlijke ontwikkeling mee. “Over een paar jaar ben ik zelf casemanager. Die ambitie is er zeker wel. Dan heb ik mijn eigen klanten en mijn eigen dossiers. En kan ik nóg meer betekenen. Voor onze klanten en voor de zieke medewerkers. Hoe mooi is dat?”